Franny ja Zooey

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Franny ja Zooey ovat nuorimmat sisarukset Glassin perheessä, jonka värikkäästä elämästä J. D. Salinger on kirjoittanut lukuisia novelleja. Tämä teos sisältää kaksi laajaa novellia, jotka ilmestyivät alun perin erikseen The New Yorker -lehdessä vuosina 1955 ja 1957.

Ensimmäisen osan päähenkilönä on perheen parikymppinen tytär Franny, joka ihmisten itsekeskeisyyteen kyllästyneenä ajautuu eksistentiaaliseen masennukseen. Apua Franny etsii uskonnollisesta mystiikasta, mutta hänen uudet ajatuksensa eivät saa vastakaikua poikaystävältä Lanelta.

Toinen osa sijoittuu ajallisesti parin päivän päähän ensimmäisen novellin tapahtumista. Franny on vajonnut apaattiseen tilaan ja lojuu sohvalla syömättä ja juomatta, loputonta rukousta mutisten. Huolestuneen Bessie-äidin patistamana isoveli Zooey päättää palauttaa Frannyn tolkkuihinsa ja päätyy turvautumaan erikoisiin keinoihin onnistuakseen vaikeassa tehtävässään.

Franny ja Zooey -teoksessa vakava uskonnollis-filosofinen pohjasävy sulautuu Salingerin nokkelaan ja omaperäiseen komiikkaan luoden vaikuttavan kokonaisuuden.
(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

197

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

186

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

190

Kustantaja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä