Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tuhat kurkea

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kawabatan teos ’Lumen maa’ oli ensimmäisenä Suomeen saapuneena nykyjapanilaisen romaanina lukijalle ilmestyksen kaltainen tuttavuus. Sama tunteen syvyys, sama itämaisen tuššipiirroksen kaltainen hienostuneisuus antaa hänen teokselleen ’Tuhat kurkea’ aidon taideteoksen ajattoman lumon.
Teeseremonian opettaja Chikako Kurimoton kutsuu yhteen seremoniatilaisuuksistaan Kikuji-nimisen nuorukaisen, jonka isän rakastajatar hän on aikoinaan ollut. Chikakon tarkoituksena on saattaa yhteen Kikuji sekä muuan Yukiko-niminen tyttö. Kikuji on haluton tähän avioliittojärjestelyyn, jota hänen mielestään ympäröivät huonot enteet, mutta rauhaa rakastavana luonteena ei osaa asettua vastaankaan.
Yllätysvieraana tilaisuuteen saapuu rouva Oota, joka aikanaan on vienyt Chikakolta Kikujin isän rakkauden. Hänellä on mukanaan kaunis tyttärensä Fumiko.
(takakansiteksti)
Teos kietoutuu teesemonian ympärille ja käsittelee sen ympärille liittyviä ajatuksia ja tapoja. Tarinan päähenkilö on nuori mies Kikuji ja tarinassa kulkee vahvasti mukana eri-ikäisten naisten pieni joukko. Menneisyyden haamut ovat vahvasti läsnä; ihmissuhteet kietoutuvat toisiinsa. Pojalla on suhde isänsä entiseen rakastajattareen ja naisen tytär ihailee isää ja niin edelleen. Kuollut isä on kaiken yläpuolella: naisten ihailemana ja pojan kunnioittamana.

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Kikuji oli tullut Kamakuraan ja Enkakuji-temppelin puutarhaan, mutta hän ei vieläkään oikein tiennyt, osallistuisiko hän teeseremoniaan. Hän oli jo myöhässä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

149

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

165

Kääntäjä