Matala maa

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Herta Müllerin ensimmäinen proosateos Matala maa on realistinen laatukuva hänen romanian-saksalaisen kotikylänsä elämänmenosta. Teokseen sisältyy laaja niminovelli sekä 15 lyhyempää kertomusta.
Nimikertomus kuvaa tytön kasvua varhaislapsuudesta murrosikään hänen omasta näkökulmastaan. Häntä ympäröivä maailman on varsin ankea: toimeentulo on vaikeaa, leipä tiukassa, ja elämää kahlehtivat perisaksalaiset hyveet ahkeruus, kunnollisuus ja siisteys, jotka puolestaan kätkevät alleen vihamielisyyttä, suvaitsemattomuutta ja onnettomuutta. Perhe-elämä on kovaa ja kalseaa: isä juopottelee ja pettää vaimoaan, äiti puolestaan purkaa katkeruutensa äärimmäiseen ankaruuteen lastan kohtaan.
Tämän kaiken Herta Müller kuvaa tosi runoilijan tavoin aidosti ja vahvasti lapsen maailmaan eläytyen. Todellisuus rakentuu konkreettisista, aistimusvoimaisista havainnoista, jotka lukija tunnistaa lapsen näkökulmasta, läheltä maata tehdyiksi. Mutta kokonaisuus joka niistä muodostuu ei suinkaan ole lapsenomaisen hellyttävä, vaan unenomaisen absurdi, painajaismaisen ahdistava, niin että välillä on pakko panna kirja syrjään ja vetää henkeä, kuten tanskalaiskriitikko Niels Barfoed toteaa.
Useimmat muut kirjan kertomukset liittyvät samaan aihepiiriin kuin Matala maa ja täydentävät sitä erilaisista mielenkiintoisista näkökulmista. Ennen kaikkea on mainittava Kyläkronikka, joka sosialistisen byrokratian slangia herkullisesti parodioiden selostaa muka objektiivisesti ja asiallisesti kylän hallintoa, elinkeinoja, kouluoloja jne.
(takakansiteksti)


Teos koostuu pitkästä niminovellista ja 14 lyhyestä tarinasta. Lähes kaikissa niissä näkökulma on lapsen, pienen tytön. Hän elää pienessä kylässä Romaniassa, sen saksankielisellä alueella. Eletään reaalisosialismin ja kollektiivitilojen aikaa, joka on aineellisesti niukkaa. Aikuisten maailma näyttäytyy lapselle ahdistavana ja absurdina. Kuolema ja seksuaalisuus ovat voimakkaasti läsnä. Müllerin kieli on omaperäistä, konkreettista ja ilmaisuvoimaista.

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Siellä täällä murenevat kirjoitukset seinistä. Kirjaimet ja numerot tipahtelevat vuodenaikoihin jotka istuvat aidoilla kuin luisevat tikat ja nokkivat naisten talousaskareet tyhjiin. Naiset ovat päivät pitkät yksin ja sotkeutuvat hameittensa hämäriin laskoksiin. He kulkevat talojensa seinistä sisään ja ulos, ja heidän selkänsä takana ovet nojaavat kirahtaen huonetta vasten.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

136

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

156

Kustantaja