Tynnyritarina, sekä Kirjojen taistelu ja Kirjoitelma hengen mekaanisesta toiminnasta

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Häikäisevä, moniääninen tutkielma, ihmisluonnosta, järjestä ja hulluudesta ja yksi hauskimmista tieteen ja turhanaikaisen oppineisuuden kritiikeistä kautta aikojen.

Tynnyritarinan satiiri puree yhä, 300 vuotta alkuteoksen ilmestymisen jälkeen. Se on peili, josta lukija näkee itsensä – jos vain tohtii sen myöntää. Kerrotaan, että kuningatar Anna paheksui Tynnyritarinaa sinä määrin, ettei halunnut nimittää sen kirjoittajaa korkeaan virkaan Englannissa.
Tarinan kertoja, Lontoo tekstipuoskareiden veljeskunnan armoitettu jäsen ja sivistystään turhuuden markkinoilla kartuttanut maailmanmies, alkaa kertoa kertomusta kuolevasta isästä ja tämän kolmesta pojasta, jotka isän kuoltua antautuvat maallisiin iloihin ja rikkovat samalla isän testamenttia. Taustalla Swift kutoo tarinaan oman ironisen ja parodisen lankansa. Hän antaa kertojan tämän tästä eksyä asiasta ja joutua hämärille syrjäpoluille, missä suomitaan mm. kriitikoita ja lukijoita, kirjallisia muoteja, rahaa ja mainetta, lahkolaissaarnaajia, tekstien tarkoitushaluista tulkintaa sekä ihmisen perimmäistä turhamaisuutta ja ylpeyttä. Viimein, kuin satiirinsa kruunuksi, kertoja vie lukijansa Bedlamiin, aikansa kuuluisimpaan hourulaan, jossa paljastuu järjen aikakauden pimeä kääntöpuoli.
Tynnyritarinan lisäksi suomennokseen on sisällytetty kaksi muutakin satiiria, Kirjojen taistelu ja Hengen mekaanisesta toiminnasta, jotka jo alun perin julkaistiin yhdessä Tynnyritarinan kanssa vuonna 1704.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.