Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Savimaja ja temppeli

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tämä romaani kertoo – minä-muodossa vanhan naisen suulla – Intian maatyöläisten karusta elämästä ja uskollisesta rakkaudesta. Kirjan minä on nainen, joka naitetaan säätynsä alapuolelle, koska uudet ajat ovat köyhdyttäneet perheen. Avioliitosta tulee kaikesta huolimatta onnellinen: jaloluonteinen ja hellä Rukmani rakastaa ja kunnioittaa miestään ja lapsiaan. Hyvinä satovuosina tullaan jotenkuten toimeen; onpa joskus jopa varaa hankkia lapsille maitoa.
Mutta Etelä-Intiassa kaikki riippuu sateesta ja riisistä: elämä voi kääntyä kurjaksi, jollei luonto ole suosiollinen. Myös uusi aika tuo tullessaan huolia. Kylään perustettu nahkatehdas tosin tarjoaa työtä nuorille miehille, mutta nostaa samalla elintarvikkeiden hintoja ja kapinamieltä. Aviopuolisot saavat nähdä poikiensa jättävän maanviljelyksen ja siirtyvän pois. Ja vanhuuden kynnyksellä heitä kohtaa raskas isku, kun maanomistaja myy heidän vuokraamansa maan tehtaalle ja he joutuvat mierontielle.
Kamala Markandayan romaani on kaikessa koruttomuudessaan järkyttävä kuvaus. Sen hiljaisessa, kohtalon alistuvassa elämäntunnossa on itämaista suurpiirteisyyttä ja aitoutta.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Asiasanayhdistelmät

Tekstinäyte

Välistä kuvittelen iltaisin, että mieheni on jälleen luonani, hän tulee hiljaa usvien läpi, ja meidän on rauhallinen ja hyvä olla yhdessä. Sitten koittaa aamu, häilyvä harmaus muuttuu kullaksi, talossa aletaan liikkua nukkuvien herätessä, ja hän lähtee hiljalleen pois.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

248

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

273

Kustantaja