Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rautasormus

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Daria Olivier’n rakkausromaani ”Joulukuun lumet” sai meilläkin runsaasti lukijoita, jotka ihastuivat sen lämpimään henkilökuvaukseen ja värikkääseen historianmaalaukseen. ”Rautasormus” liikkuu samassa ajassa ja kertoo osittain samoista henkilöistäkin kuin edellinen teos. Ja pääaiheena on jälleen uskollinen rakkaus.
Mantelisilmäinen Pauline Guèble, köyhtyneen ranskalaisen sotilasperheen tytär, on saanut paikan moskovalaisesta muotitalosta. Hän menestyy, viihtyy työssään ja nauttii varman toimeentulon suomasta turvallisuudentunteesta. Mutta järkevän ja käytännöllisen Paulinen elämään ilmestyy suuri rakkaus: luutnantti Ivan Annenkov. Ivan on rikkaan ylhäisöperheen jäsen, eikä hänen ylpeä äitinsä halua kuulla puhuttavankaan ”ranskalaisesta seikkailijattaresta”. Avioliiton solmiminen siirtyy päivästä päivään. Tällä välin Ivan on puoliksi vasten tahtoaan tempautunut mukaan dekabristikapinaan, hänet vangitaan ja karkotetaan Siperiaan. Paulinen rakkauden tie ei ole helppo, mutta hän ei hellitä. Kahden vuoden toivon ja epätoivon jälkeen hän vihdoin saa luvan matkustaa Siperiaan, missä omalaatuinen vihkiseremonia yhdistää rakastavaiset mieheksi ja vaimoksi. Kirja päättyy riemukkaaseen loppufanfaariin: Aleksanteri II armahtaa dekabristit valtaistuimelle noustuaan.
Romaani seuraa tarkoin historiallisia tosiasioita, ja siinä kuvatut henkilöt ovat todella eläneet. Kerronta luistaa sujuvana, jännittävänä ja elämänläheisenä, tummansävyisiä, lämpimiä värejä hehkuvana. ”Rautasormus” on suuren tunteen ylistyslaulu, mutta samalla se antaa oivallisen kuvan vallankumousta ennakoivasta venäläisestä elämäntyylistä.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

368

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli