Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pitkä odotus

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Suomalaissyntyinen Eino Hanska – Ivan – jatkaa kuvaustaan perheensä pakomatkasta toisen maailmansodan Venäjältä. Sota on saavuttanut käännekohtansa, saksalaisten armeija perääntyy. Ukrainan tiet ovat täynnä pakolaisia. Viimeisessä pakolaisjunassa Hanskin perheen onnistuu ylittää Puolan raja. Pitkät lohduttomat kuukaudet kuluvat pakolaisleireillä DAnzigissa ja Gdyniassa. Nälkä, jonka tuttu Ivan on ollut jo kaksi vuotta, ahdistaa hellittämättä. Pakolaiset ovat kokonaan isäntiensä ja maata kuristavan Gestapon mielivallan armoilla. Vihdoin tulee uneksittu suuri päivä. Hanskin perhe pääsee siirtymään Suomeen – vain kokeakseen, ettei entinen isänmaa, eivät edes omat sukulaiset halua tietää heistä mitään.
Rauhan solmiminen ei tuo helpotusta kovia kokeneen perheen elämään. Internoimisen ja ihmisten vihamielisyyden lisäksi tulee Neuvostoliittoon palauttamisen uhka. Pako jatkuu – melkein uppoamistilassa olevalla laivahylyllä Ruotsin puolelle.

”Eino Hanskin trilogialla on mahdollisuuksia tulla klassiseksi… Kokonaisuutena se on järkyttävä dokumentti sodan mielettömyydestä ja ihmisen elämäntahdosta kauhistuttavimmissakin olosuhteissa. Teosten itse koettuun perustuvassa intensiteetissä ja epäsentimentaalisessa ihmiskuvauksessa on monin paikoin voimaa, joka tuo mieleen suuret venäläiset kertojat.” (Kurt Sanmark, HBL)
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

154

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

135

Kustantaja

Kieli