Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tuolla taivaalla

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Baskikirjailijan suggestiivinen pienoisromaani; kuvaus matkasta, halusta aloittaa alusta, siitä kuinka vaikeaa menneestä on päästä eroon.
”Tuolla taivaalla on häikäisevä romaani pettämättömän tarkkuutensa ja alastoman, vahvan intensiteettinsä ansiosta, mutta myös siksi että se Yksinäisen tavoin sisältää vakavan pyrkimyksen avoimeen pohdintaan, kirjoituksen lataamiseen ajattelulla sekä nimilapuilla varustetun todellisuuden paljastamiseen…” –Antoni Ortega, El Urogallo-
(takakansiteksti)
Neljä vuotta vankilassa viettänyt Irene matkustaa linja-autolla kotikaupunkiinsa. Hän on kärsinyt tuomiota terrorismista, mutta saanut armahduksen ilmoitettuaan katuvansa. Matkan aikana hän käy läpi menneisyyttään ja törmää konkreettisesti siihen, kuinka ympäristö panee kapuloita rattaisiin sille joka haluaa aloittaa alusta. Entiset ystävät pitävät Ireneä petturina, eikä uusia ole. Hänellä ei ole työtä, rahaa eikä kotia. Oikeastaan hänellä ei ole muuta kuin matkalaukkuun pakkaamansa rakkaat kirjat sekä vankitoveri Margaritan maalaama kopio Michelangelon freskosta, jossa Jumalan ja Aatamin kädet ojentuvat toisiaan kohti kuitenkaan koskettamatta. Samassa linja-autossa matkustaa kaksi poliisi, jotka yrittävät painostaa häntä yhteistyöhön.
Romaanin ajallisena ja paikallisena kehyksenä toimii vajaan seitsemän tunnin matka Barcelonasta Bilbaoon. Näiden rajojen sisään rakentuu tiheä, herpaantumaton tunnelma; matka tapahtuu vähintään yhtä paljon päähenkilön mielessä kuin fyysisessä maailmassa, yhtä paljon ajassa kuin tilassa. Tutkiessaan ihmisen sisältä kuuluvia erilaisia, keskenään ristiriitaisiakin ääniä Atxaga tunkeutuu jälleen ihmismielen tummalle alueelle, hahmottomaan pelkoon ja turvattomuuteen, joka saa linja-auton klaustrofobisessa ilmapiirissä lähes sietämättömän kouriintuntuvan hahmon.
(lieveteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Epäluulo – pelko – pujahti jälleen jostakin rakosesta hänen sisimpäänsä kuin ohut ilmavirta, ja hän pelkäsi olevansa parhaillaan yhden sellaisen tarinan päähenkilö, joita vankilassa aina kerrottiin: poliisi seuraa vapaaksi päässyttä naisvankia pidättääkseen tämän lopulta uudelleen entistäkin tuhoisammin seurauksin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

124

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

156

Kustantaja

Kääntäjä

Lisätietoja

Suomennos on tehty espanjannoksesta Esos cielos.