Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Haukkani Memed

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Haukkani Memed on Turkin nykykirjallisuuden maineikkaimman kirjailijan suuren 'ohdaketrilogian' ensimmäinen osa. Se on viime vuosien uljaimpia kertojantöitä, poliittisesti rohkea ja terävä, psykologisesti osuva. Sen sivuilla hehkuu aurinko kuumana, sen maailma on villi ja vieras, mutta ihmiset ja heidän ongelmansa ovat läheisiä.

Nuorukainen Ince Memed asuu Turkin etelärannikolla Taurus-vuoren rinteellä Ohdaketasangon kylässä. Hän on varttunut laihassa maaperässä, joka ei kasva muuta kuin ohdakkeita, mutta niitä niin tiheässä 'ettei edes käärme pääse luikertelemaan niiden välissä'. Hän on osa tätä eteläanatolialaista maisemaa. 'Olen antanut luonnolle hengen, kuvannut sen ja ihmisen välistä suhdetta. Jos ei ymmärrä luontoa, ei pysty ymmärtämään ihmistäkään',on Kemal itse sanonut.

Tähän luonnon ja ihmisen suhteeseen liittyvät myös alueen sosiaaliset olot. Kaikki viljelijät ovat polvesta polveen velkaantuneita vuokraviljelijöitä. Maa on suuromistajien, agojen hallussa.

Tätä sortoa ja kurjuutta vastaan nousee taistelemaan Memed: Abdi agan pahoinpitelemästä, nälkiintyneestä nuorukaisesta kehittyy vähitellen kiihottaja ja kapinallinen, Robin Hood, joka auttaa köyhiä näiden taistelussa maanomistajien mielivaltaa vastaan. Hän on sen toivon henkilöitymä, jonka voimin ihmiset jaksavat eteenpäin, päivästä päivään.

(Ote kansitekstistä)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

419

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

365

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Suomennettu englanninnoksesta. Ilmestynyt myös Suuren suomalaisen kirjakerhon kuukauden kirjana 1976, sekä Kurki-sarjassa 1985.