Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kulta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Kulta on romaani jota Stalin piti yöpöydällään ja Henry Miller ylistää. Tähän mennessä se on käännetty yli kymmenelle kielelle ja filmattukin useasti.

Kulta kertoo Kalifornian perustajan elämän. Johann August Suter syntyi Sveitsissä, kulkeutui Amerikkaan, löysi Tyynenmeren tarunomaisen rannikon. Viljava maa nosti hänet Yhdysvaltain rikkaimmaksi mieheksi, hänen nimensä ja Kalifornia tarkoittivat samaa kaikkialla maailmassa viime vuosisadan puolivälissä. Mutta sitten maaperästä löytyi kultaa, ja se tuli merkitsemään Suterille aivan muuta kuin luulisi.
Sveitsiläissyntyinen Blaise Cendrars (1887-1961) oli maailmankiertäjä, valehtelija ja totuudenpuhuja, legenda kuten Suterkin. Kulta on hänen teoksistaan tosipohjaisin; Kalifornian perustajan kaksijakoinen elämänkaari on siinä kuvattu tiiviillä ja hehkuvalla kielellä. Mutta onko silti Cendrars itse mukana? Ohi kävelevä sivuhenkilönä, vai osana Suterin minää?
(ote takakansitekstistä)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Alkukieli
Tekstinäyte
Mutta ennen kaikkea Suteria kiinnostavat tässä kaupankäynnissä jokea ylös ja alas matkaavien ihmisten tarinat. Hänen talonsa on avoin kaikille, ja hänellä on aina ateria tarjolla ohikulkijoille. Aseistettu, mustien orjien soutama vene pysäyttelee ohipurjehtivia aluksia ja opastaa niitä satamasululle. Suterin tarjoama vastaanotto on sitä luokkaa että talo ei tyhjene koskaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Nimi
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Kieli
Nimi
Alanimeke
kenraali Johann August Suterin ihmeellinen tarina
Ilmestymisaika
Sivumäärä
138
Kustantaja
Kääntäjä
Lisätietoja
Uusi painos Gummerus 2004.