Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jadeprinsessa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Englantilainen romaanikirjailijan Robert Payne on matkustellut ympäri maailmaa ja asunut pitemmän aikaa Kiinassa. Sieltä hän on saanut aiheen nyt suomeksi ilmestyvään romaaniinsa, ihmeen runolliseen ja tenhoisaan rakkaustarinaan Kiinan keisariajan viimeiseltä suurelta valtakaudelta.
Eletään 1790-lukua. Kiinaa hallitsee voimakkaalla kädellä keisari Kienlung ympärillään mahtava hovi, kuuluisat runoilijat ja oppineet. Hänen valtansa loistoa himmentää kuitenkin uhkaava varjo, Valkoisen Lootuksen Seura, jonka maanalainen toiminta on tähdätty Kienlungia ja keisariutta vastaan. Suurella metsästysretkellä salaliittolaiset ovat jo onnistua kavalissa aikeissaan, mutta prinssi Lienin, keisarin pojanpojan, tarkat luodit pelastavat Kienlungin viime hetkessä.
Kiitollinen keisari haluaa palkita pelastajansa ja lupaa täyttää viisi hänen toivomustaan, olivatpa ne mitä tahansa. Hän ei aavista, että pojanpojan yksi toivomus on saada omakseen keisarin suuresti rakastama lempivaimo, sädehtivän kaunis prinsessa Punajade. Kienlungin on keisarina pidettävä lupauksensa, ja Punajade muuttaa prinssi Lienin palatsiin. Mutta ihanan lahjan mukana soluttautuu palatsiin myös rikos ja turma: Valkoisen Lootuksen Seura toimii yhä…
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasanayhdistelmät

Tekstinäyte

Keisari heräsi paljon ennen lohikäärmeen tuntia. Kello kolmelta aamulla alkoi eunukki näpäytellä pientä hirvennahkaista rumpua makuuhuoneen viereisessä käytävässä. Kaikuessaan palatsin avarissa tiloissa ja tunkeutuessaan vuodetta ympäröivien paksujen silkkiverhojen läpi rummun ääni vähitellen herätti keisarin, ja nousi varovasti häiritsemättä vierellään nukkuvaa jalkavaimoaan. Paljain jaloin ja pukeutuneen avain pumpulipukuun ja karhunnahkasuikaleista valmistettuun viittaan hän pimeässä haparoi pieneen yksityiskappeliin, joka oli makuuhuoneen takana. Siellä hän polvistui rasvalamppujen valaiseman suunnattoman suuren Dubhan kuvan eteen. Kylmä varhaisaamun tuuli sai hänet hiukkasen värisemään vilusta ja lamppujen keltaiset liekit samalla lepattamaan niin että kappeli oli täynnään kummitusmaisia varjoja.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

304

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä