Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Saderunoilijan tytär

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Linda on Saderunoilijan tytär ja hänet saa itkemään kolme asiaa: avaruuden suuruus, isoäidin vanhuus ja se ”että ihminen on sisäpuolelta niin inhottavan näköinen”. Linda pelkää isoäidin kuolemaa ja tuntee syyllisyyttä monista asioista. Anders on alkoholisoitunut entinen opettaja, joka peseytyy harvoin ja ajattelee joka päivä tytärtään Sonjaa. Lindan ja Andersin elämät hipaisevat toisiaan keltaisen kumiankan verran – ehkä jokin pääsee irti, muuttuu kummankin elämässä?

Tunnelmaltaan surumielisessä Saderunoilijan tyttäressä rinnastuu kaksi isä-tytär –suhdetta. Lindan ja runoilijaisän keskinäisessä suhteessa on erityisyyttä, suhteeseen mahtuu myös hyvältä tuntuvaa hiljaisuutta. Anders ja Sonja ovat avioeron myötä kadottaneet yhteyden toisiinsa eikä uusi, haparoiva läheisyyden etsintä tunnu onnistuvan. Isän ja tyttären välinen hiljaisuus on täynnä toteutumattomia toiveita ja odotuksia, joita ei voida täyttää. Isänrakkaus on olemassa, mutta tavoittaako se tyttären?

Sandelin tavoittaa hyvin kahden erilaisen päähenkilönsä sisäisiä tunnelmia. Etenkin Lindan mietteissä ja tavassa hahmottaa omaa pikkutytön maailmaansa on herkkyyttä, jota karhentavat suru ja menetys. Andersin elämän rujous tuodaan näkyviin pienin keinoin. Unien kautta avautuu uusia näkökulmia päähenkilöiden ajatuksiin. Sandelinin kerronta on pakotonta ja rauhallisesti etenevää, rivien väleissä on kätkettyä lyyrisyyttä.

- Tuija Lassila (Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Linda on varmaan nukahtanut uudelleen, sillä hän herää siihen että äiti sipaisee hänen nenäänsä. Äidillä on kiltit kasvot ja suuret pyöreät silmät. Mutta otsassa on ryppy, joka näkyy selvemmin kun hän suuttuu. Linda tietää että se ryppy on hänen syytään, jos hän olisi aina ollut kiltti, otsa olisi ihan sileä.
Lindan isä, Saderunoilija, istuu aamiaispöydässä syömässä munavoileipää. Joitakin munanmurusia on tarttunut partaan joka tummana kehystää pitkänomaisia kasvoja.
On monenlaisia runoilijoita, jotkut kirjoittavat lumesta ja jotkut auringosta tai tuulesta. Lindan isä kirjoittaa sateesta, ja siksi hän on saderunoilija. Sateella hän istuu kirjoituspöytänsä ääressä ja katselee putoilevia sadepisaroita. Linda ajattelee, että jokaisesta sadepisarasta syntyy runo, kun isän tummansiniset silmät osuvat siihen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

125

Kustantaja

Kieli

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

132

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä