Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Professori Skutarevski

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Leonid Leonovin suuri romaani Profesori Skutarevski kertoo vanhan sivistyneistön edustajan muuttumisesta vallankumouksen jälkeisessä rakennustyössä. Tämä rikas neuvostovallan viidentoista ensimmäisen vuoden ajankuva ilmestyi 1932 ja sillä on itseoikeutettu sijansa neuvostokirjallisuuden klassikoiden joukossa.
Romaanin keskushenkilö Sergei Skutarevski on lahjakas tsaarin Venäjällä kasvanut fyysikko, jonka töillä on laajaa kansainvälistäkin arvostusta. Uusi yhteiskuntajärjestys tarjoaa kokeilupohjan hänen huikaisevia näköaloja avaavalle keksinnölleen. Professori Skutarevski joutuu kuitenkin vielä kypsässä iässäänkin toteamaan ettei lahjakkuus yksin riitä viemään päämäärään, että hänen on tarkistettava työskentelytapansa, suhteensa työtovereihin ja perheeseensäkin. Kirjan pääteemana onkin Skutarevskin asteittainen kasvu pois yksilökeskeisistä vaikeuksiin johtavista asenteista.
Leonov osoittautuu ihmisen mielenliikkeiden tarkaksi kuvaajaksi. Samalla hän hahmottaa verratonta sanamaalailua ja kielellistä herkuttelua viljelevällä tyylillään joukkokuvan neuvostovallan alkukaudesta.
(takakansiteksti)

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

329

Kustantaja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä