Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Messenius, Johannes

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
Kuva: Museovirasto
Synnyinaika
Kuolinaika
Kuolinpaikkakunta
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Teokset
Tyyppi
tietokirjat
Elämäkertatietoa
Syntynyt n. 1580 Ruotsin Södra Frebergassa lähellä Vadstenaa.

Ruotsalainen historioitsija, näytelmäkirjailija ja professori, jonka teokset kuvaavat myös hänen oman aikansa tapahtumia, mm. vallanperimysriitoja. Tappiolle joutuneen kuningas Sigismundin kannattajana katolinen Messenius tuomittiin vankeuteen Kajaanin linnaan. Vapauduttuaan lähes 20 vuoden vankeudesta 1635 Messenius muutti Ouluun, jonka linnan pihalle hän oli rakennuttanut asunnon. Messenius kuoli Oulussa v. 1636 ja hänet haudattiin Oulun tuomiokirkkoon.
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Messeniuksen laajaan, 1600-luvun alkupuolella kirjoitettuun tuotantoon kuuluu lisäksi mm. historiateoksia, kronikoita ja historiallisia draamoja. Pääteos on Kajaanissa vankeusaikana valmistunut 14-osainen Skandinavian historia, Scondia Illustrata (1700-1705), jonka kymmenes osa käsittelee Suomen, Liivinmaan ja Kuurinmaan vaiheita (suom. 1988). Teoksen puhtaaksikirjoitus oli tarkoitus suorittaa vankeusajan jälkeen Oulussa, mutta Messeniuksen varhainen kuolema esti sen.