Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Holmsten, Elsa

Kirjailijan muu nimi
Holmsten-Wacklin, Elsa
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Kuolinaika
Kuolinpaikkakunta
Ammatti
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Elämäkertatietoa
Oikea nimi: Holmsten-Wacklin, Elsa

Syntynyt
1709 (joidenkin lähteiden mukaan 1710) Oulu

Kuollut
20.10.1735 Oulu
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Elsa Holmsten kuului miehensä Johan Wacklinin ohella Oulussa 1730-luvulla vaikuttaneen radikaalipietistisen liikkeen kärkihahmoihin. Nuorena lapsivuoteeseen kuollut Holmsten jätti jälkeensä neljä alun perin ruotsiksi kirjoitettua virttä: Rukous Wirsi, Kijtos Wirsi, Zionin-Toiwo ja Aamu-Wirsi. Hänen miehensä Johan Wacklin suomensi ja julkaisi ne selittävällä johdantorunolla varustettuna 1736 arkkiveisuvihkosena, jonka vanhin säilynyt painos on vuodelta 1777. Halullisten sieluin hengelliset laulut-kokoelmassa (1855) 18-säkeistöinen Elsan Kiitosvirsi säilyi muuttamattomana, mutta 1938 painettuun virsikirjaan se tuli lyhennetyssä ja muutetussa muodossa. Uusimmassa virsikirjassa se on numero 307.

Arkkiveisut
Joca cuole eläisäns, ei se cuole cuollesans, on nähtäwä påstmästarin Oulusa, Joh. Wacklinin, eläisä, rackahan puolisen, cuniasucuisen ja Jumalata racastanen Elsa Christina Holmstenin totisesta käändymisestä, eläwästä uscosta, christillisestä elämästä, ja sangen autuallisesta lopusta, joca, jälken rascan lapsen synnyttämisen kiwun, tapahdui, Oulusa toisna kymmenendenä p. Loca-cuusa w. 1735. Joista asioista sekä seurawaiset runot, että sen autuan edesmennen, Ruotzin kielestä suomexi käätyt jumaliset wirret jotakin tiedä andawat. Georg Wilhelm Londicer 1777 (1736)
Lähteitä ja viittauksia
Lehtiartikkeli
Elsa Kristina Holmsten - unohdettu virsirunoilija / Kirsti Ojala Pirta : Kalevalaisten naisten liiton jäsenlehti 2006: 1 , s. 45
Kirjat
Pohjois-Suomen kirjallisuushistoria Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2010
Lukulampun valo : Liisi Huhtalan juhlakirja Oulun yliopisto, taideaineiden ja antropologian laitos 2004
Jäiset laakerit : artikkeleita pohjoisista naiskirjailijoista Pohjoinen
Loimaranta, Sakari
Erikssonien mystillis-separatistinen liike vuoteen 1745 [s.n.] 1940
Haavio, Jaakko
Tutustumme Siionin virsiin Herättäjä-yhdistys 1993
KIELLETYT Things to come 1990
Pajamo, Reijo
PERUSKOULUN VIRSITIETO Kirjapaja 1988
Virsitieto : käsikirja virsikirjan käyttäjille Kirjapaja 1988
Haavio, Jaakko
SIIONIN VIRSIEN ÄÄRESSÄ Herättäjä 1970