Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Heinäkuun päivä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tatu Kokon uutuusromaani, Heinäkuun päivä, pureutuu Eero Järnefeltin maalauskesän 1891 tapahtumiin. Se kertoo viiltävän rakkaustarinan menneiltä ajoilta ja vie lukijansa unohtumattomalle aikamatkalle Suomen historiaan.

On vuosi 1966. Nuori helsinkiläistoimittaja Jarmo Vitbrandt saapuu Muuruvedelle tutkimaan Eero Järnefeltin maalaukseen liittyvää mysteeriä. Selvittääkseen arvokkaan taulun vaiheita hän haastattelee yli kahdeksankymmentävuotiasta Hannaa, joka kertoo olleensa kymmenvuotias tyttönen sytyttäessään Lehmisavujen tulet, istuessaan Juhani Ahon polvella ja seuratessaan Järnefeltien toimia kotitilallaan Kauniskankaalla.

Välillä kurkistetaan vuoteen 1891. Hanna ja hänen serkkunsa Aku ovat erottamattomat ystävykset. Järnefeltit saapuvat Kauniskankaalle höyrylaivalla. Siitä alkaa lasten ikimuistoinen kesä. He haaveilevat yhteisestä tulevaisuudesta, kodista, kaupasta ja matkustelusta. He käyvät Kuopion laulujuhlilla ja näkevät aitiopaikalta kultakauden nuorten taitelijoiden varsin vauhdikkaat edesottamukset.

Vuodet kuluvat. Hanna ja Aku kasvavat ja vannovat ikuista rakkautta, mutta kohtalo puuttuu peliin. Aiempien sukupolvien velat lankeavat heidän maksettavakseen ja hinta on kova.

Tatu Kokko yhdistelee kerronnassaan eri aikakausia, historiallisia tapahtumia, maalaismaisemia, kaupunkikuvia, kesäisiä tunnelmia ja henkilöiden välisiä jännitteitä. Tapahtumia maustavat useat Suomen taiteen kultakauden kuuluisuudet mm. Eero Järnefelt, Juhani Aho, Minna Canth, Venny Soldan, Pekka Halonen, Eino Leino ja Jean Sibelius. Kirjan tarina perustuu tositapahtumiin.

(Icasos)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

255

Kustantaja

Kieli