Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Omertan liitto

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sijoitusasiantuntija Tuomo Saari joutuu hyödyntämään EU-virkailijana työskentelevällä vaimollaan Riikalla olevaa arvopaperikaupan sisäpiiritietoa. Tieto osoittautuu vääräksi, ja Tuomolla on neljä päivää aikaa hankkia 50 miljoonaa euroa.

Hänen ainoa oljenkortensa on selvittää totuus Riikan italialaisen esimiehen toiminnasta. Se johtaa hänet EU:n rakennerahaston eurovirtojen perässä Välimerelle, autioon tuulivoimapuistoon, mafian sydänmaille.

Tuomon ja Riikan kujanjuoksu kiihtyy, kun heille selviää, miten satoja miljoonia katoaa EU:n tileiltä. Todelliseen kuolemanvaaraan he joutuvat tajutessaan, miksi kukaan Brysselissä ei puutu asiaan. Varsinainen helvetti repeää, kun heille valkenee tukihuijausten olevan vain nappikauppaa verrattuna siihen peliin, jota vallan kabineteissa käydään veronmaksajien rahoista.

(WSOY)


Ilkka Remeksen taustoitusta Omertan liitolle:

Todellinen EU on hätkähdyttävän kaukana kuvasta, joka siitä on propagandalla luotu.

Olin vielä pari vuotta sitten tyypillinen EU:n jäsenvaltion kansalainen: pidin Euroopan yhdentymistä tiettyyn rajaan saakka hyvänä asiana ja pyörittelin päätäni EU:ssa tapahtuville sopimusrikkomuksille. Päivittelin sitä, kuinka veronmaksajilta kerättyjen rahojen annetaan virrata mustiin aukkoihin ilman, että kukaan puuttuu asiaan.

Yhtä neutraalisti suhtauduin suurpankkeihin jos jollain on älliä tehdä rahaa monimutkaisilla finanssioperaatioilla niin siitä vaan, rohkeus ja riskinotto palkittakoon.

Sitten törmäsin erääseen EU-komission väärinkäytökseen ja paneuduin tarkemmin Brysselin vaiettuun puoleen. Löysin maailman, joka kuhisee salaisia operaatioita, petoksia, laittomia kotietsintöjä, valtakamppailua, korruptiota, mafiakytköksiä, selittämättömiä kuolemantapauksia ja juonitteluja, joiden keksimiseen mielikuvitukseni ei riittäisi.

Jos jokin tavallinen organisaatio toimisi EU-elinten tavoin, sen vastuuhenkilöt joutuisivat rikosoikeudelliseen vastuuseen. Mikään mahti maailmassa ei kuitenkaan horjuta EU-päättäjien asemaa.

Toinen yhtä immuuni taho on muutaman suurpankin klikki, joka tosiasiallisesti muodostaa mafian kaltaisen rikollisjärjestön. Se on ammentanut veronmaksajien rahoja omien tappioidensa kattamiseen, pessyt huumerahaa ja huijannut asiakkaitaan viitekorkoja manipuloimalla. Yhtäkään pankinjohtajaa ei kuitenkaan ole tuomittu näistä miljardiluokan rikoksista, sillä finanssisektori on EU:n tavoin maallisten lakien yläpuolella.

Hämmästyttävintä ja vaarallisinta on se, ettei pankkien ja EU-elinten yhteys ole sattumaa.

Aloin tutkia poliittisena ekonomistina ja diplomaattina virallisesti esitellyn Euroopan yhdentymisen pääarkkitehdin Jean Monnet'n elämää. Pian huomasin olevani keskellä amerikkalaista pankkiskandaalia vuoden 1929 pörssiromahduksen jälkimainingeissa. Monnet teki nimittäin työuransa pankkiirina Yhdysvalloissa ja myöhemmin maailman vaikutusvaltaisimpien finanssipiirien käsikassarana Euroopassa. Samat pääomapiirit rahoittivat omien intressiensä vuoksi Euroopan yhdentymistä ajavia tahoja. Eurooppa-projekti oli 1950-luvulla CIA:n suurin ja salaisin operaatio.

Todellinen EU on hätkähdyttävän kaukana kuvasta, joka siitä on propagandalla luotu. Tavallisesti joudun kärjistämään ja provosoimaan synnyttääkseni draamaa. Nyt jouduin lieventämään ja jättämään tarinasta pois asioita, jotka olisivat tuntuneet liian yliampuvilta ja epäuskottavilta fiktioon. Niistä kokoan ehkä tietokirjan.

Pidän edelleenkin Euroopan yhdentymistä tiettyyn rajaan saakka hyvänä asiana. Omertan liiton tekeminen avasi kuitenkin silmäni näkemään ne voimat, jotka ympäröivät EU:ta pimeän kehän tavoin. Vain meistä tavallisista kansalaisista riippuu, kuinka tiukkaan otteeseen annamme tuon kehän itsemme puristaa.

Ilkka Remes

(WSOY)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

463

Kustantaja

Kieli