Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Saara

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Saara on traaginen romaani uskonnollisen yhteisön musertaman, lahjakkaan Saaran elämästä. Romaani alkaa vuodesta 1920, jolloin Saara on 7-vuotias ja viettää lapsuusvuosiaan Kivimäen tilalla kuvitteellisessa Heinäpään kylässä. Saaran elämään alkavat puhaltaa maailman tuulet, kun kotitilalle palaa jännittävä Aukusti-setä. Aukusti tuo mukanaan paitsi gramofonin, romaanit ja Ameriikan puuvillatehtaat myös paholaisen houkutukset ja synnin. Lestadiolaiseen herätykseen kääntynyt talo jakautuu kahtia, jossa toisella puolella ovat mielenterveydeltään horjuva, ankara äiti ja työlle omistautunut isä, ja toisella Saaralle rakas Iida-piika ja Aukusti-setä. Alkaa rankka ja säälimätön taistelu pienen tytön sielusta.

Vähitellen tapahtumat ajavat epävarman, nuoruuden kynnyksellä elävän Saaran turvattomuuteen ja yksinäisyyteen. Saara eristäytyy, eikä hänelle jää muita kuin Aukusti, joka ymmärtää herkästi kypsyvää nuorta naista. Hän ruokkii Saaran haaveita ja haluaa pelastaa hänet ahtaalta kyläyhteisöltä, mutta joutuu pian tilille oman menneisyytensä kanssa. Oman elämänsä sotkenut onnenonkija joutuu pakenemaan Kivimäeltä ja jättämään Saaran äitinsä ja kyläläisten armoille.

Saara sairastuu. Elämä on syöksy kohti ikuista pimeyttä toistuvine hylkäämisineen, eikä lohtua ole näkyvissä. Tuhottuna ja yksinäisenä hän seuraa sivusta sisartensa onnea, häitä ja rakkautta ja yrittää epätoivoisesti löytää oman onnensa.

Saara on todentuntuinen, väkevä ja koskettava tarina lapsesta, joka olisi kaivannut ennen kaikkea syliä ja rakkautta uhkailun ja lyöntien sijaan.
(Torni Kustantamo)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

307

Kustantaja