Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Veden viemää

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Selviytyjiä, uhreja, rakkautta ja raakuutta jokitsunamissa

Pohjois-Ruotsissa lähellä Norjan rajaa Luulajajoessa on tuhka tiheässä vesivoimaloita, joiden padot vangitsevat mahtavia vesimassoja.

Kiivaan runsassateisen syksyn jälkeen tapahtuu jotain, minkä ei pitänyt koskaan olla mahdollista: padot murtuvat, ja kuin tyhjästä nousee korkea märänharmaa tsunami. Veden kahlitut voimat ryntäävät vapauteen kohti kaukana odottavaa merta.

Veden viemää marssittaa tuon jokitsunamin tielle kourallisen ihmisiä. Heidän maailmansa, ja joskus he itsekin, huuhtoutuvat ikuisesti pois.

Urbaanisaamelainen istuu automaattilukittuvassa retrosaabissaan fiilistelemässä samalla kun veden pinta nousee nousemistaan. Helikopterilentäjän piti tehdä itsemurha vuorta vasten lentämällä, mutta vesimassat tekevät hänestä eräänlaisen pintapelastajan. Joukkoon mahtuvat vielä lapsestaan ylihuolehtiva myyjätär, loppuunpalanut opettajatar, voimalaitostyöntekijä, joka saa tilaisuuden näyttää hameväelle kuka loppujen lopuksi on kuka, viimeisillä voimillaan uutta elämää luova taiteilijanalku ja muutama muu.

Kaikkien näiden oivaltavasti erilaisten hahmojen kohtalot liittyvät yhteen veden viedessä mukanaan ­autot, mökit, koirat – ja osan ihmisistäkin.

Veden viemää on ruotsalainen ja mikaelniemimäinen katastrofiromaani. Se tapahtuu yhtenä kohtalokkaana päivänä Ruotsin Lapin saloilla. Sen tempo ja kiihkeys salpaavat ­hengityksen.

(Like)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Hän oli vähän matkan päässä padonharjalta kun pysähtyi niille sijoilleen. Hänen edessään mutkitteli halkeama asfaltin poikki. Se oli aika leveä, ehkä parisenttinen. Hän oli aivan varma ettei se ollut ollut siinä vielä aamulla. Hän kävi polvilleen ja työnsi sormensa halkeamaan. Siellä oli kuivaa. Sade ei ollut ehtinyt kastella sillan pintaa, halkeama oli siis ilmestynyt aivan äsken. Huono juttu. Erittäin huono juttu.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

275

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

298

Kustantaja

Kääntäjä

Lisätietoja

Ilm. myös Like-pokkarina 2014.

Sarjamerkintä