Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tahtamaa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tahtamaa on virolaisen kirjailijan Jaan Krossin viimeiseksi jäänyt romaani, jonka 80-vuotias mestari julkaisi vuonna 2001. Se on Krossin laajassa proosatuotannossa ainoa romaani, joka käsittelee Viron uutta itsenäisyyden aikaa eli 1990-lukua.

Romaanin päähenkilö on Krossia muistuttava kirjallisuusmies Aabel Haljand, joka hankkii takaisin omistukseensa isoisänsä Saarenmaalla sijaitsevan Tahtamaa-nimisen maatilan. Oikeudet siihen koettaa ostaa häneltä pilkkahinnalla ruotsinvirolainen liikemies, jolloin selviää, että meren rannalla olevalla maatilalla on aarre – suuri esiintymä merimutaa, jota voi käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin. Tilalle päätetään lopulta perustaa terveyskylpylä – näyttääkin siltä, että kylpylöistä on tullut taloudellisesti jaloilleen nousevan Viron symboli!

Krossin ote Viron ilmiöihin on sarkastinen ja (itse)ironinen. Päähenkilöllä on vaikeuksia sopeutua uuden yhteiskunnan keinoihin, asenteisiin ja kieleen. Hänen mutkikkaat ihmis- ja naissuhteensa heittävät kuperkeikkaa. Jossain vaiheessa ne näyttävät päätyvän täysin umpikujaan, mutta kehittyvät kuitenkin lopulta sille asteelle, että toivo selkiintymisestä alkaa häämöttää. Sama koskee myös koko virolaista yhteiskuntaa. Tahtamaa – tahdon ja toivon maa.
(Moreeni)

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Hän piteli kynää ilmassa oikean käteni edessä. Ilmeisesti siinä tarkoituksessa, että tarttuisin siihen ja kirjoittaisin nimeni odottavaan paperiin. Mutta jokin säie tuossa erinomaisesti lavastetussa tilanteessa oli ilmeisesti liian kireällä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

335

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika