Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Seuraaja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Trilleri, joka kuvaa suljetun järjestelmän paranoiaa ja absurdiutta puhuttelevasti ja elämyksellisesti. Diktaattorin nimetty seuraaja löydetään kuolleena makuuhuoneestaan. Onko kyseessä murha vai itsemurha? Miksi miehen unettomuudesta kärsivä vaimo nukkui niin sikeästi? Miksi arkkitehti tunsi salakäytävän kuolleen miehen kellariin? Tiedetään vain, että joku astui taloon keskiyöllä. Sateessa ja sumussa oli vaikea nähdä muuta.

Seuraaja on tragikoominen kuvaus Albanian 1980-luvun paranoideista vuosista, kun diktaattori Enver Hoxhan terveys heikentyi ja hänen seuraajastaan alettiin spekuloida. Virtuoosimaisesti kirjoitettu romaani jäljittelee trillerimuotoa mutta perustuu tositapahtumiin. Kadare kuvaa henkilöhahmojaan sisäisten monologien kautta. Kirjan aikana kuullaan seuraajan tytärtä, poikaa, kilpakumppania, Opasta ja lopulta myös itse seuraajaa haudasta. Kaikki elävät pohtivat kuolinyötä ja sitä, mitä he tekivät silloin - ja mitä muut ehkä tekivät. He syyllistävät itseään ja muita. Vain seuraajan vaimon ajatukset jäävät lukijalle tuntemattomiksi syistä, jotka kerrotaan kirjan lopussa.

Ismail Kadare (s. 1936) on kirjoittanut yli kymmenen romaania, jotka on julkaistu yli 40 maassa. Kadarrea on usein veikkailtu Nobel-palkinnon saajaksi.

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Tekstinäyte

Suljetusta kaupunginosasta, jota kutsuttiin nimellä Blokki, kantautui lisää uutisia. Vaikka yö oli ollut sateinen ja tuulinen, autojen epätavallinen liikkuminen oli herättänyt huomiota. Kummallisinta oli se, että puolenyön tienoilla, ehkä hieman sen jälkeen, varjon oli nähty astuvan sisään vainajan taloon."
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

158

Ensimmäinen julkaisu

kyllä