Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nelisiipinen lokki

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Ihminen on surkea varas joka taittaisi rusakolta niskat, jos saisi sen kiinni."

Nelisiipinen lokki kertoo ihmisistä, eläimistä ja koneista. Se on romaani maailmasta, jossa ihminenei ole luomakunnan herra. Kirjan kerronta perustuu sisäiselle monologille, joka jäljittelee puhetta ja päästää lähelle puhujaa - joskus kiusallisen lähelle.

Väljästi yhtenäinen näyttämö on muuan koulu, jonka käytävillä, luokkahuoneissa ja pihamaalla kulkee murjottuja, mahtailevia ja pakkomielteisiä yksilöitä. Nähdään muun muassa opettaja fantasioimassa kyntensä lakkaavasta oppilaasta, läskimooses joka pelkää olevansa höyryveturi, työmies vilkuttamassa kaivinkoneen kauhalla ihastuksensa kohteelle ja tummalla taivaalla nauravat lokit. Vuoron perään kuullaan kunkin puhujan päänsisäinen tarina, joka asettuu aina uuteen valoon seuraavan päästessä ääneen. Terävä ristivalotus paljastaa armotta sisäisen ja ulkoisen maailman välisen kuilun. Yksittäisistä tarinoista kasvaa kokonaisuus, jota yhdistää taitava assosiaatioiden verkko.

Romaanin groteski, julma ja ruma maailmankuva ei mielistele lukijaa, mutta tarinoissa pilkahtelee myös lempeys ihmispoloa kohtaan. Matias Riikonen taivuttaa lausetta kuin kuvanveistäjä. Hän kirjoittaa häkellyttävän tuoretta proosaa ja on ilmaisussaan tinkimätön.
(Gummerus)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

156

Kustantaja

Kieli