Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ero

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Koskettava kuvaus avioliiton päättymisestä, syyllisyydestä, hämmennyksestä ja uuden alun mahdollisuudesta. Ero. Sen sanan Ellen on päästänyt karkaamaan huuliltaan ties kuinka monen riidan päätteeksi kahdenkymmenenviiden avioliittovuoden aikana. Aluksi pikaistuksissa ilmoille lennätetty sana on ollut pikemminkin hätähuuto kuin uhkaus. Vähitellen ero alkaa tuntua ainoalta ratkaisulta avioliitossa, joka ei ole tarjonnut enää pitkään aikaan lämpöä tai läheisyyttä, vaikka naapureiden kuvitelmissa sininen omakotitalo on kätkenyt sisälleen täydellisen perheidyllin kauniine ja hyväkäytöksisine lapsineen. Kun erosta tulee totta, Ellenin elämässä alkaa sarja viimeisiä ja ensimmäisiä kertoja, joita Ellen on valmistellut mielessään jo vuosia. Polttavan syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteen syöksyessä pintaan ennennäkemättömällä voimalla hän saa kuitenkin huomata, että tunteita ei voi ennakoida tai hallita, ne täytyy vain hyväksyä. Ja sitten jatkaa elämää. Annamari Marttisen viides romaani on viiltävä kuvaus aiheesta, joka koskettaa tavalla tai toisella monta miljoonaa suomalaista.

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Toivotko sä sitä? Ellen kysyi itseltään. Mutta hän ei vastannut. Oli hiljaa, oli jähmettyneenä omaan tekoonsa, siihen, että oli pyytänyt Kimmon allekirjoittamaan paperin, laittanut sen kuoreen ja vienyt hetkeäkään epäröimättä samana päivänä postilaatikkoon. Kävelyyt pysähtynättä ja sivuilleen vilkuilematta postiin, ostanut merkin, liimannut sen kuoreen, avannut oranssin metallilaatikon kidan, se oli ahnas, se imaisi hänen kuorensa sisuksiinsa, ei edes nieleskellyt, ei päästänyt ääntäkään. Hän antoi luukun lonksahtaa kiinni, kääntyi tunteettomasti selin ja palasi kotiin samaa tietä kuin oli tullut.
Vai kävikö hän samalla reissulla, kuoren pudotettuaan, lähikaupassa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, kuin kylmäverinen psykopaatti tehtyään murhan, kävelikö kylmäkaapeille ja mietti ottaako litran vai puolentoista litran tölkin?
Hän oli soittanut Kimmolle edellisenä päivänä ja sanonut ääni tsempatun hallittuna:
- Se harkinta-aika on nyt kulunut umpeen. Tuletko allekirjoittamaan sen kakkosvaiheen paperin niin mä laitan sen sitten eteenpäin?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

318

Kustantaja

Kieli