Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Varjoteatteri

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Viivi Luikin romaani kuvaa elämän mittaista vaellusta Roomaan, matkaa syrjäisestä köyhästä maasta vanhan kulttuurin keskelle, kirjailijaksi haaveilevan maalaistytön oman itsensä löytämistä. Viivi Luik sai Varjoteatterista Viron valtion kulttuuripalkinnon helmikuussa 2011.

Rooman matkan välietappeja ovat Berliini, Helsinki ja New York, joissa päähenkilö kohtaa arvoituksellisia ja mieleenpainuvia henkilöitä. Hadrianuksen puutarhat ja Berliinin Alexanderplatz ovat samaa todellisuutta, vaikka niiden väillä onkin romaanin suuri kulttuuriraja, Alpit. Alppien eteläpuolella uskotaan ihmeisiin, pohjoisessa kaikki mitataan mittatikulla. Varjoteatteri sisältää herkullisia tarinoita, joiden käänteitä seuraa henkeään pidätellen, mutta siinä pohditaan myös elämän suuria kysymyksiä, rakkautta, kuolemaa, kodin etsimistä ja kodittomuutta. Kaikki ajat ovat läsnä yhtä aikaa ja tapahtumilla on yhteytensä.

Viivi Luikin taituruutta on antaa merkitys myös kaikelle sille arkipäiväiselle mitä koemme, raitiovaunumatkasta hammaslääkärikäyntiin. Tunteilla ladattu runollinen kieli saa katukivet elämään, kuolleet heräämään.

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Minulla oli Roomassa alusta loppuun tunne, että olen kasvanut siellä. En missään mystisessä vanhassa Roomassa, en missään esoteerisessa sumussa, vaan tavallisessa viisi-kuusikymmenluvun Roomassa. Ikään kuin olisin elänyt yhtä aikaa Virossa Viljandimaan kuusikoiden ja koivikoiden keskellä ja samalla myös Roomassa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

264

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä