Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kasvot katuojassa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Asianajaja Onni Syrjänen on Tapani Baggen Hämeenlinna-dekkareja sivuavan oman sarjan antisankari, joka liikkuu pääasiassa Kerava-Hämeenlinna-akselilla. Hänen pukujansa hovihankkivat kirpputorit ja hän näkee vaivaa juodakseen vain kahvia, pysyäkseen poissa alkoholihuuruisesta elämästään. Sarjan toinen osa on komeasti ensimmäistä laajempi juoneltaan, mies on päätynyt arkeen alamaailmassa tehtyään jokusen toimeksiannon siten, ettei saa kuulua enää asianajajien ammattiliittoon. Hämäriä asiakkaita riittää muutenkin, hän antaa asiakkaiden käsin täyttää avoimia asianajovaltakirjoja ja suorittaa pieniä työkeikkoja, kun muutakaan ei tunnu olevan. Yksi murha tulee ratkaistuksi aivan kirjan alussa, jolloin juonessa käyvät sivuhahmoina tragikoomiset psykiatri ja hänen masentunut, autotallissa majaansa pitävä miehensä.

Isoja rahoja ei Onni näe missään ja deeku-isä on sairas, pojantapainen pojalleen. Onni on mutkaton, omassa tuttavapiirissään mieluusti pyörivä hahmo, joka ihastuu salaa ja koruttomasti ja tekee palveluksia ystävilleen kyynistymättä kovien kokemusten jälkeenkään. Tässä kirjassa hän pyrkii tekemään palveluksen itselleen muistamalla, ettei ole murhannut ihailemaansa naista seksin jälkeen, tilanteessa, josta hän ei muista mitään.

Crime Time -kustantamon kautta ilmestynyt Kasvot katuojassa näyttää pikkurikollisten periytyvää maailmaa uskottavan oloisesti ja brändää Hämeenlinnan ja Keravan maisemia alamaailman tyyssijoina. Hahmoissa toistuu rikollisten yksinkertaisuus ja naseva sanailu, usein ihmetys omasta itsestä. Hahmot yllättyvät toimistaan, vaikka tehtävänannot olisivat kuinka yksinkertaisia. Usein ratkaisutapa on väkivalta tai sillä uhkailu ja juonenkäänteissä naiset ovat yhtä konnia kuin miehet. Hämeenlinna-sarjasta tuttuja käy juonessa jokusen kerran, lopussa on tarjolla tragediakäännekohtamainen epäonni yhdelle romanssille.

(Sini Kiuas/ Sanojen aika)
Keravalainen kovan onnen lakimies Onni Syrjänen on päässyt sänkyyn elämänsä naisen kanssa. Ikävä kyllä Elina ei enää ole hengissä eikä Syrjänen muista mitään. Totuutta jäljittäessään Syrjänen joutuu synkälle matkalle menneisyyteen, myös omaansa. Onni Syrjänen on asianajajaliitosta potkut saanut keravalainen alamaailman lakimies, jolla on hyvä sydän. Se vain on säilötty alkoholiin, koska Onni ei halua enää päästää sitä särkymään. Nyt Onnin elämän syöksykierre päättyy katuojan kautta sairaalaan ja hän joutuu miettimään elämäänsä uudelleen. Antaako mennä vaan, kun on alamäki taas, vai yrittääkö nousta jaloilleen? Voiko menneitä vääryyksiä oikaista? Taivaanrannanmaalari-isästä ei ole sanottavaa apua, mutta baarineiti Aila sekä tarjoaa että tarvitsee tukea, samoin Onnin pikkurikolliset serkut, Häkkisen veljekset. Löytyykö totuus kaurapuurosta vai AA-kerhosta? Vai voiko se olla liian julma paljastettavaksi?
Asioita ei helpota, että keravalainen rikollisjengi Sherwood Kings yrittää Onnin avustuksella ujuttautua lailliseen liiketoimintaan rakennus- ja ravintola-alalle. Onnin hämeenlinnalaisserkun Tuuli Nokelan miehen katoaminen ja sittemmin löytyminen kuolleena tuo kuvioon sydän- ja syöpäpotilaslapsilta huijatut miljoonat. Tuuli-serkku ja tämän viisivuotias poika Joonas näyttävät kuitenkin antavan Onnille tilaisuuden normaaliin perhe-elämään. Onni Syrjänen on aiemmin esiintynyt lukuisissa novelleissa (mm. kokoelmassa Kasvot betonissa, 2007), radiossa (kuunnelma Kasvot betonissa, 2006) ja pienoisromaanissa Kasvot tuulilasissa (Turbator 2010), joka ilmestyi ensin 22 sanomalehden kesädekkarina 2007. Tekeillä on myös sarjakuvaa.

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

207

Kustantaja

Kieli