Bel canto nieriöille

Tyyppi

runokokoelmat

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Bel canto nieriöille kertoo rakkaudesta ja kaipuusta, musiikista ja luonnosta. Runojen maisemat vaihtelevat Visbystä Meksikoon. Intohimoinen rakkaus elää "kymmenen maan maan takana kuumassa maassa, jossa appelsiinit putoavat askelten rytmistä syliin". Polveilevat proosarunot vaihtuvat tankarunoihin, joissa kaipuu on vahvaa: "Olisit edes / ihminen vierelläni / etkä kauhea kuu / kertomassa että on / aika lopettaa tämä."

Rakkaudesta kertovat myös eri säveltäjien teosten mukaan nimetyt runot. Kahden viimeisen osan runoissa on leikittelevyyttä, ja rakkaus ja kaipuu taipuvat myös sonettimuotoon.

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Kokoelmassa runoilija tarttuu suureen aiheeseen, rakkauteen, osoittaen lopulta kuinka pieni se on. Rakkaus on tunne, joka elää paikoissa, musiikissa, taiteissa. Rakkaus on yksi- ja moniääninen, se esiintyy solistina tai kuoron jäsenenä. Se on minimalistinen, surrealistinen, jopa realistinen. Sillä on jalat maassa, mutta myös taivaissa. Se nauraa, kun sitä nauratetaan, mutta itkee myös itketettäessä. Kaiken se kestää, tai ei se mitään kestä. Joka tapauksessa se saa monenlaisia sävyjä romanttisesta jälkimoderniin. Rita Dahl on Vantaalla asuva vapaa kirjailija ja toimittaja. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden ja filosofian maisteri, joka on tähän mennessä julkaissut viisi runokokoelmaa ja kolme tietokirjaa. Hakukonerunokokoelma Aforismien aika (PoEsia 2007) herätti kiinnostusta modernin tekniikan hyödyntämisen vuoksi, mutta Bel canto nieriöille -kokoelmassaan Dahl on palannut täysin perinteiseen kynä- ja paperimenetelmään ja vanhakantaisen romanttisiin sävyihin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

87

Kustantaja