Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Veden alla

Tyyppi
romaanit
Tekijä
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Tuhoutuneen maailman tilalle ihmiset kehittävät mahdollisuuden elää meressä. Vaikka eläminen on mahdollista, onko ihmiset samoja, vaikka ympäristö on toinen? Voiko pinnan yläpuolella olevat ongelmat siirtyä myös pinnan alle.

(Arja/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -
Ekokatastrofin jälkeen osa Amerikan itärannikosta vajosi mereen, kuolemankanjoniin. Alueet tukkeutuivat ihmisistä eikä kenelläkään ollut enää mahdollisuutta asua talossa, ihmiset asuivat pienen pienissä lokeroissa. Meressä kuitenkin oli tilaa ja osa ihmisistä lähti uudisasukkaiksi meren syvyyksiin uuteen siirtokuntaan.

Meressä ihmisillä oli tilaa ja mahdollisuuksia, mutta silti heitä pidettiin kummajaisina. Varsinkin lasten muuttaminen tai syntyminen meren alla oli kiistanalaista. Oli tehty tutkimuksia, jonka mukaan lapsilla saattoi esiintyä aivomuutoksia ja oli kiistanalaista, onko meressä syntyneet lapset erilaisia kuin pinnanyläpuoliset.

Ty on vanhempiensa ja pikkusiskonsa kanssa asunut aina meren alla. Hänen vanhempansa olivat ensimmäisiä siirtokuntaan muuttaneita ja he olivat olleet mukana suunnittelemassa merenalaista siirtokuntaa. Ty tietää kaiken merenalaisesta maailmasta ja odottaa innolla, että olisi täysi-ikäinen ja saisi oman maapalansa ja mahdollisuuden elää omaa elämää.

Meren alla kaikki ei kuitenkaan ole hyvin. Merenaliset joutuvat tuottamaan ruokaa maan päälle eivätkä kuitenkaan saa työstään kunnon korvuksia. Sen lisäksi alueella liikkuu lainsuojattomia, jotka pelottivat kaikkia. Ty tietää, että lainsuojattomien kanssa ei kannata leikkiä. Vaikka hän tuntee meren kuin omat taskunsa, hän tietää, ettei voi taistella noita vastaan.

Eräänä päivänä Ty löytää tuhotun sukellusveneen, josta löytyy ihmisen verta. Hän tutustuu Gemma-nimiseen maan päältä tulleeseen tyttöön, joka on karannut lastenkodista etsiäkseen kadonnutta veljeään. Gemma ei tiedä meren alisesta maailmasta mitään, mutta haluaa löytää silti veljensä hinnalla millä hyvänsä. Samaan aikaan lainsuojattomat alkavat järjestelmällisesti tuhota merenalaisia koteja ja Ty ja Gemma joutuvat vastakkain pahiksia vastaan.

Ty ja Gemma soluttauvat alueelle jonne vain täysi-ikäiset saisivat mennä ja saavat tietää lainsuojattomien päälliköstä jotain uutta. Kukaan ei silti tunnu uskovan heitä ja tuntuu että meren aliselle kansalle annetaan vain lisää tehtäviä ja säädöksiä mutta kukaan ei halua auttaa heitä. Jopa ainoa lääkäri meren alla joutuu siirtymään pois tehtävästään. Koko merenalinen maailma on vaarassa tuhoutua.

(arjamaaria / Sivupiiri)

- - -

Valtameret ovat peittäneet alleen suuren osan mantereista, ja 16-vuotias Ty-poika on elänyt koko ikänsä meren pohjassa. Maan päälle jääneet karsastavat outoa siirtokuntaa. Huhutaan, että sen jäsenillä on ihmeellisiä kykyjä. Voiko ihmisille pinnan alla kehittyä kalojen ominaisuuksia?
Uudisraivaajien elämää häiritsee yhä aggressiivisempi lainsuojattomien joukko. Ja kun Ty sitten tapaa Gemman, kovistytön maan päältä, muuttuvat hänen tutut kuvionsa kertarysäyksellä. Pian parivaljakon perässä on pahamaineinen Kilokkiliiga, joka kummastuttaa oudoilla kyvyillään.
Myös Ty on outo tapaus: hänellä on hämäränlahja, jollainen voi kehittyä vain koko elämänsä veden alla asuneille. Ty tekee kaikkensa pitääkseen kykynsä piilossa, sillä hän ei halua olla erilainen. Onko Ty’n kuitenkin viimein tullut aika paljastaa suurin salaisuutensa?

Veden alla on mieleenpainuva seikkailu ja rajoja rikkova rakkaustarina uudenlaisesta maailmasta. Elämä meren pohjalla muistuttaa Villiä länttä: työtä pelkäämättömien uudisraivaajien yhteisö yrittää sinnitellä lainsuojattomien ja epäoikeudenmukaisten vallanpitäjien puristuksessa.
Kirja vilisee oivaltavia ja hauskoja yksityiskohtia siitä mitä kaikkea vedenalainen maailma pitää sisällään, kalalemmikeistä rauskulauttoihin. Suuri seikkailu ja taistelut lainsuojattomien kanssa yhdistyvät teoksessa romanttisiin aineksiin.

(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
234
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
319
Kääntäjä