Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Hänelle oli annettu uusi päivä. Hän oli taas lihaa ja verta. Hänen jäsenensä vertyivät ja kävivät joustavammiksi jokaisesta sydämenlyönnistä. Ja aamulla ihmiset nyt joka tapauksessa joutuivat aloittamaan työt. Täysin riippumatta siitä miten eläviä tai kuolleita he olivat. Pelkkä mätäneminen ei riittänyt."

Etsijä asuu kuolleessa kaupungissa. Tai voiko oikeastaan asua jossain, jos joka ilta työpäivän jälkeen kuolee ja aamulla taas herää toimistonsa lattialta uudelleen eloon vailla muistoja edellisistä päivistä?

Kuollutta kaupunkia asuttavat kuolleet, vain lapset ovat eläviä. Eripituisten nyörien ja vaijerien varassa kaupungin yllä roikkuvat lukemattomat täytetyt tai kiviset linnut. Onko niillä jokin yhteys toisiin siivekkäisiin, enkeleihin? Etsijä kohtaa joka päivä uusia ihmisiä, joinain päivinä hän kulkee kohti hataria muistoja, jotka saattavat olla hänen omiaan. Etsijän päivillä ei tunnu olevan muuta päämäärää kuin kuolema iltaisin eikä päivillä ole muuta aikaa kuin juuri kuluva hetki. Mutta joskus Etsijän lävitse kulkee kaukainen ja moniääninen menneisyys, kuten vanhan naisen tunkkaisessa, pienessä huoneessa koettu vallankumous.

Romaanin ankeassa kaupungissa maailma ja yhteiskunta näyttäytyvät absurdeina ja surrealistisina. Sirolan notkea ja yllättävillä rinnastuksilla operoiva kieli tavoittaa kaupungin harmaan ja ahdistavan tunnelman, samoin romaanin episodimainen, eri päiviä kuvaava kertomuksille rakentuva rakenne. Siellä täällä välähtävä huumori on kolkkoa. Kaupunki ja Etsijän jatkuvasti uusiutuva elämä kiertävät loputonta kehää. Vain kaltoin kohdelluille lapsille ehkä harvakseltaan riittää apua ja myötätuntoa ylityöllistetyiltä Lastensuojelun virkaenkeleiltä.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

236

Kieli