Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Harmaata valoa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Linan perhe saa 20 minuuttia aikaa pakata tavaransa. Ei yhtään enempää. Matkalaukkuun heitetään, mitä mieleen tulee. Ovelta kuuluu kaiken aikaa huutoa, miehet eivät odota. Tästä alkaa matka, josta kukaan ei tiedä määränpäätä.

14. kesäkuuta vuonna 1941 liettualaisen Linan perheen ovella tulee Neuvostoliiton salainen poliisi. Perheen täytyy lähteä. Lina lähtee äitinsä ja pikkuveljensä kanssa miesten mukaan. Isä on jo jossain, mutta kukaan ei tiedä missä. On noustava kuorma-autoon ja matka alkaa.

Kuorma-auto vaihtuu jossain vaiheessa karjajunaan, jossa vaunut tukitaan täyteen. Matkaa ei ole tehty vielä kauaa, kun Lina on nähnyt jo liikaa. Ihmiset ovat arvottomia ja saastaisia. Ainoa toivo on löytää isä jostain vaunusta ja saada isälle viesti, että hekin ovat matkalla tuntemattomaan.

Matka Siperiaan on hirvittävä. Äiti jaksaa ylläpitää toivoa ja painottaa, että heidän täytyy pysyä yhdessä. Lina jaksaa ainoastaan sen avulla, että hän piirtää. Hän piirtää kaikki kauheudet, mitä näkee, hän kirjoittaa jokaisen tuntemuksen paperille ja piilottaa ne matkalaukkuunsa. Nenäliinaan hän piirtää kuvia, jotka isä tunnistaa. Hän antaa nenäliinan eteenpäin ja toivoo, että se jossain vaiheessa on isän kädessä ja isä tietää, että he ovat elossa.

Lina miettii myös, miksi heidät karkotettiin. Mitä isä teki tai mitä olivat ne miehet, jotka istuivat iltaa heillä isän kanssa ja joiden puheita ei saanut kuunnella. Miksi heidän perheensä piti lähteä, mutta ei naapureiden. Ja missä on nyt serkku, jolle Lina oli kirjoittamassa kirjettä, kun poliisit tulivat.

Tämä tarina on totta. Valitettavasti. Se ei tee tämän kirjan lukemisesta yhtään helpompaa. Mutta lue tämä silti.

(arjamaaria / Sivupiiri)

- - -

Neuvostosotilaat vievät liettualaisen perheen Siperiaan vankileirille.

(Arja/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Vuonna 1941 työleirille tuomittu Lina taistelee pysyäkseen elossa. Tositarinaan perustuva kertomus on täynnä tuskaa, urheutta ja yllättävää kauneutta.

”Oletko koskaan miettinyt, minkä arvoinen on ihmishenki?
Tuona aamuna veljeni henki oli taskukellon arvoinen.”

14. kesäkuuta 1941 Neuvostoliiton salainen poliisi jyskyttää ovelle ja antaa kaksikymmentä minuuttia aikaa pakata. Taidekoulusta haaveillut 15-vuotias liettualainen Lina, hänen pikkuveljensä Jonas ja äitinsä Jelena pakotetaan yötä vasten junaan kohti tuntematonta määränpäätä. Tärkeintä on pysytellä yhdessä, sillä perheen toisaalla vangittu isä on jo matkalla kuolemanleirille.

Viikkojen nöyryyttävä ja uuvuttava matka jatkuu Uralvuorten halki aina kaukaisen Siperian tundrille. Elämä työleirillä on epäinhimillisen raskasta, mutta Lina ja hänen kohtalotoverinsa taistelevat säilyttääk-seen paitsi henkensä ja järkensä myös arvokkuutensa rippeet. Hiljaisina hetkinä Lina takertuu ruostuneisiin unelmiinsa ja taltioi näkemäänsä salaa voidakseen jonain päivänä kertoa tuhansien karkotettujen tarinan.

Harmaata valoa on henkeäsalpaavan koskettava selviytymistarina, ylistyslaulu ihmisluonnon lannistumattomalle optimismille. Yhdysvaltalaisen Ruta Sepetyksen esikoisromaani perustuu tosikertomukseen kirjailijattaren isosedän perheen vaiheista Baltian neuvostomiehityksen aikana.

(WSOY)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

354

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

352

Kieli

Kääntäjä