Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lapinvuokko

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Enni Mustosen uudessa, historiallisessa sarjassa seurataan pohjoisen ihmisten vaiheita kolmen sukupolven ajan. Rovaniemeläinen, metsänhoitajaperheen ainoa tytär painaa valkolakin päähänsä keväällä 1939, mutta huoleton ylioppilaskesä päättyy pian sotaan. Annikin valkolakki vaihtuu morsiushuntuun ja vähän myöhemmin jo suruharsoon. Jatkosodan alkaessa saksalaiset saapuvat Rovaniemelle, ja kielitaitoinen nuori nainen ajautuu 20. vuoristoarmeijan esikuntaan sihteerin ja tulkin tehtäviin, kohtalokkain seurauksin. Kun hänen esimiehensä majuri Heinrich Salzmayer komennetaan elokuussa 1944 Berliiniin, odottaa rakastunut Annikki tämän lasta. Pohjatuulen tarinoissa mennyt ja tuleva sulautuvat yhteen. Ämmi polttaa piippua mökkinsä portailla, ruotsalaisen pakolaiskylän parakissa syntyy tytär, joka antaa äidilleen voimaa palata raunioiden keskelle rakentamaan elämäänsä alusta.
Rovaniemeläinen Annikki Hallavaara pääsee ylioppilaaksi keväällä 1939. Kesä ja lottakomennus Karjalaan linnoistustöihin muuttavat nuoren naisen elämän, opiskelusuunnitelmat vaihtuvat pikaisesti solmittuun avioliittoon. Viipurin lähetyvillä työskentelee lentäjä Tauno Dahl, jonka sydän lentämisen lisäksi sykkii myös Annikille. Suomeen laskeutunut sodan uhka erottaa nuorenparin, ja ennen talvisodan loppua joutuu Annikki jo kantamaan leskenpukua. Sairastelevasta äidistä ei ole Annikille avuksi, mutta lohtua hän löytää saamelaisen äidinäidin, ämmin, luota Jäälinvaaran takaa.

Kemiyhtiössä metsänhoitajana toimivan isänsä sihteeritulkkina Annikki tutustuu välirauhan aikana saksalaiseen majuri Heinrich Salzmayeriin, joka jatkosodan sytyttyä ja saksalaisten tultua Rovaniemelle pyytää Annikin omaksi tulkikseen. Kestää kauan ennen kuin kaksi yksinäistä löytävät yhteyden. Ennen sodan loppua kaikki muuttuu jälleen. Annikin on etsittävä elämälleen ja tulevalle lapselleen uutta suuntaa, nyt Ruotsissa pakolaisleirillä.

Mustonen kuvaa romaanin tapahtumat rauhallisesti ja suurta dramatiikkaa välttäen. Keskeiseksi nousevat jälleen naiset ja naisten välinen ystävyys ja avunanto. Annikki on perinyt ämmiltään vahvuuden ja rohkeuden, ne kantavat läpi menetysten ja vaikeiden aikojen. Uusissa ja muuttuvissa oloissa hän kykenee luottamaan itseensä ja selviytymiskykyynsä.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

255

Kustantaja

Lisätietoja

Lisäpainokset: 3. p. 2011