Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Harjunpää ja rautahuone

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Helsingin Töölössä sijaitsevasta asunnosta löytyy useita päiviä kuolleena maannut naisen ruumis. Rikospoliisi Timo Harjunpää aavistaa tapauksessa heti jotakin outoa. Kun kuolemantapaus varmistuu murhaksi, Harjunpää kollegoineen joutuu selvittämään, kuka murhasi hyvin toimeen tulevan virkanaisen. Tekniset todisteet johdattavat tutkimusta eteenpäin, ja verkko alkaa kiristyä.

Orvo Sipponen on ammatiltaan hieroja, mutta hän hoitaa myös kotona sairasta isoisäänsä, jolta hän saa kuulla vain haukkuja ja solvauksia. Salassa Orvo toimii myös seksialan yksityisyrittäjänä viihdyttämällä varakkaita naisia. Asiakkaidensa kanssa Orvo välttää tunnesiteitä, mutta kaikki muuttuu, kun hän kohtaa halvaantuneen ja pyörätuoliin joutuneen Neean. Onko kahden niin erilaisen ihmisen välille mahdollista syntyä jotakin pysyvää?

Matti Yrjänä Joensuun romaani Harjunpää ja rautahuone on samaan aikaan sekä poliisiromaani että psykologinen kertomus miehestä, joka tasapainottelee arkielämän ja seksialan työn välillä. Joensuun aikaisempien teosten tapaan kirjassa tapahtumia valotetaan Harjunpään ohella myös Orvon ja muiden keskeisten henkilöiden näkökulmasta. Joensuu kuvaa realistisesti poliisityötä, mutta vähintään yhtä vahva paino on Orvon elämän kuvaamisella.

– Matti Järvinen/ Sanojen aika
Rikosylikonstaapeli Timo Harjunpää on ollut heleänä alkukesän
päivänä keikoista vaikeimmalla, selvittämässä pienen lapsen kuolemaa, kun hän saa hälytyksen Töölöön. Kauniissa arvoasunnossa on muutaman päivän kuolleena olleen naisen ruumis. Mitään epäilyttävää ei näy, kunnes poliisit huomaavat vainajan käsissä sitomisen jäljet.

Kolmikymppisellä Orvolla on monta roolia. Työssään hierojana hän parantaa ihmisten vaivat, kotona isoisän ja äidin luona hän on surkimus ja nöyrä käskyläinen. Jotkut varakkaat naiset tuntevat hänet vain herra H:na, rakkauden ammattilaisena.

Orvo on saanut ensimmäisen keikkansa sattumalta tapaamaltaan
Kurrelta, mutta hän ei tiedä minne kaikkialle Kurren verkot ulottuvat.
Seksuaalinen väkivalta on kulissien takaista todellisuutta, myös naiset voivat tehdä julmia tekoja.

Matti Yrjänä Joensuu (s. 1948) kuvaa ihmismielen pimeimpiä puolia psykologisen tarkasti ja pelottavan realistisesti. Valoa synkän maailman keskelle tuo Orvon ja hänen pyörätuoliin sidotun nuoren asiakkaansa Neean pakahduttavan kaunis rakkaustarina.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

302

Kieli

Sarjamerkintä

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi