Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Suoraan hevosen suusta

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

1990-luvun alussa suuri ja mahtava valtiokokeilu Neuvostoliitto oli tullut tiensä päähän. Se ei tietenkään tarkoittanut Venäjän poliittisten ja sotilaallisten intressien vähenemistä Suomessa.
Sotilastiedustelupalvelu GRU teki vakoilijoineen parhaansa ottaessaan mittaa suomalaisesta vastavakoilusta. Helsinki tunnettiin kylmän sodan aikana vilkkaana vakoilukeskuksena, mutta keskustan alla kulkevat sokkeloiset kauppatunnelit eivät ole menettäneet merkitystään varjostajien eksytystoimissa sen jälkeenkään. Tämä ei ole poikien seikkailukertomusta, vaan diplomatian varjoisamman puolen arkipäivää.

Vuosikymmen puolivälissä Suomeen saapuu uusi sotilasasiamies. Nuori ja fiksunoloinen majuri ohjataan perheineen Töölöön mukavasti asustelemaan. Tehtaankadulla kokenut ja sympaattinen esimies ymmärtää vakoilutehtäviin saapuneen, vielä hämmentyneen tulokkaan epävarmuutta
uusien läntisten haasteiden edessä. Kaiken takana leijuu vanhan tutun, Viktor Vladimirovin isällinen, mutta oman synkän historiansa kanssa elävä hahmo. Majurin pasmat kuitenkin
sekaantuvat nuoruudenrakkauden ilmestyessä mukaan kuvaan, ja onpa suomalaisilla kollegoillakin yllättävä strategiansa majuriparan ja hänen maanmiestensä pään sekoittamiseksi.

Jukka Parkkarin romaanimuotoon laatiman lähihistorian vakoilukuvauksen nimi Suoraan hevosen suusta tarkoittaa ilman välikäsiä saatua korkean tason tietoa. Tietoa Parkkarilla itselläänkin on. Kansan Uutisten journalistisesti arvostetun Viikkolehden pitkäaikainen toimituspäällikkö ja päätoimittaja hämmentää poikkeuksellisella yhdistelmällä: johtavan vasemmistolehden sotilasansiomitalilla palkittu toimittaja ja yli puoluerajojen arvostettu lähihistorioitsija. Parkkari on julkaissut Juha Ruusuvuoren kanssa myös parodisia romaaneja suojelupoliisin etsivä Usko Kyykän seikkailuista sekä tehnyt käsikirjoituksia Timo Mäkelän sarjakuviin.
(Arktinen Banaani)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani vakoilusta ja vastavakoilusta 1990-luvun suomessa

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

337

Kustantaja

Kieli