Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Naakkakesä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

”Tuntuu kuin se olisi tapahtunut kauan sitten, kaukana täältä, mutta se tapahtui täällä, kotona, ja vain pari viikkoa sitten, kun kesä oli vihdoin alkanut haalistua syksyksi.”

Liam on 14-vuotias maalaispoika, joka elää vielä osittain lapsuuttaan, mutta kohta siitä ei ole enää mitään jäljellä. Hän löytää lapsuudenystävänsä Maxin kanssa hylätyn vauvan. Löytölapsen takia Liam tapaa uusia ihmisiä, jollaisia hän ei olisi ennen kuvitellut koskaan tapaavansa. Mutta Liamista, Chrystalista ja Oliverista tuntuu, että tämän tapaamisen oli joskus tapahduttava, sillä se oli kuin kohtalo. Kohtalo ja kohtalon välikappaleina toimivat ihmiset johdattavat Liamin tilanteisiin, joissa hän ei enää tiedä, kuka on. Voiko itseään tuntea, jos ei vielä tunne syvällä sisällään olevaa vihaa ja halua vahingoittaa?

Naakkakesä on kertomus julmuudesta, joka synnyttää julmuutta sielläkin, missä sitä ei ennen ollut. Se on kertomus lapsuudesta, joka vielä vähän aikaa sitten oli todellisuutta, mutta joka nyt on jo katoamassa. Siitä, miten kaikki, mikä oli helppoa, on mennyttä, ja tilalle on tullut vain ristiriitaisia ja tympeitä tilanteita. Pysähtyneestä olotilasta, jolloin taaksepäin ei pääse eikä edessäpäin näy mitään tavoittelemisen arvoista. Lapsuudenystävistä, joilla ei ole enää mitään yhteistä. Maailmasta, jossa tapahtuu koko ajan käsittämättömiä asioita.

(Pauliina / Sivupiiri)

- - -

Sykähdyttävä kertomus kesästä, joka muuttaa nuoren pojan elämän. Naakkakesä on kaunis kannanotto ihmisyyden ja suvaitsevuuden puolesta.

Eletään paahteista kesää Northumberlandissa sotilastukikohdan lähellä. 13-vuotias Liam remuaa pitkin kotipaikkansa nummia, kunnes naakka johdattaa hänet hylätyn vauvan luo. Vauvan mukana on lappu: "Olkaa kiltit, pitäkää tytöstä huoli."Vauvan sijoituskodissa Liam tutustuu Oliveriin ja Crystaliin, kahteen kovia kokeneeseen nuoreen. Liam tajuaa, miten poikamaisen rajut leikit ja villit kuvitelmat ovat hänelle vain hupia, mutta joillekin raakaa todellisuutta.

Liamin maailmaa ravisuttaa myös Nattrass, poika joka yrittää todistaa, että ihmistä ohjaa kyky pahuuteen. Näin alkaa Liamin lapsuuden viimeinen kesä.

David Almond haastaa nuoren lukijan miettimään, missä määrin ihmistä ohjaa halu luoda, tai tuhota. Ajankohtaisessa ja mieleenpainuvassa kirjassa käsitellään rankkoja teemoja, kuten sotaa ja väkivaltaa, mutta perusvireeltään se on toiveikas.

(Tammi)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

201

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

248

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä