Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Väristys

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Grace hymyili. Hänen sanansa olivat kiusoittelevat, mutta ääni lempeä. ”Enkö minä saa enempää?” Huulemme kohtasivat taas ja suudelma oli aivan erilainen. Hyvitimme kuuden vuoden odotusta, hänen huulensa heräsivät eloon, hän maistui himolta ja appelsiinilta. Hänen sormensa haroivat pulisonkejani ja tukkaani ja lukkiutuivat viileinä, elävinä niskani taakse. Olin samaan aikaan villi ja kesy, olin palasina ja kokonainen. Kerrankin olin ihminen ilman että ajatukseni kehittelivät laulunsanoja, säilöivät kokemuksia myöhempää tarkastelua varten.

Kerrankin…

…olin siinä,

en missään muualla.”

Kuusi vuotta sitten oli kylmä talvi ja metsässä vähän ruokaa. Silloin sudet käyvät rohkeiksi. Sinä talvena susilauma raahasi pienen Gracen metsään ja repi, raateli, kastoi kuononsa vereen. Vain kultasilmäisen suden väliintulo pelasti tytön elämän – ja liitti sen yhteen suden kohtalon kanssa. Kuuden vuoden ajan joka talvi susi seisoo ulkona katselemassa tyttöä ja ikävöi.

Kun lukiolaispoika Jack Culpeper tapetaan, lähtevät sudenmetsästäjät liikkeelle. Yhteisö ei tahdo enää pelätä, ja veri voidaan pyyhkiä pois vain verellä. Pakenevia petoja ajaa takaa myös Grace, sillä hänen on ainakin yritettävä pelastaa kultaisen sutensa henki. Kun tyttö yöllä löytää takapihaltaan haavoittuneen Samin, hän tuntee tutun tuoksun - ja katseen. Ihmissusi on jättänyt laumansa rakkauden vuoksi.

Nuoret tutustuvat toisiinsa pienin askelin. Heidän ahdistavat perhetaustansa sekä ystävien ongelmat ylittävät tavallisen teiniangsti-tason välillä niin komeasti, että lukija voi pahoin.

Molemmat rakastavaiset pääsevät kertomaan tarinaansa omalla äänellään, sensuroimatta.

Väristys on kaunis tarina rakkaudesta, pelosta ja kohtalosta. Sen kieli on kaunista ja kuvaa hyvin pieniä vivahteita läheisyydestä. Sekä Sam että Grace ovat kokemattomia, arkoja ja varmoja rakkaudessaan. Jatkuvasti läsnä on myös pelko: Samin vääjäämätön muuttuminen takaisin sudeksi ja ihmissusilauman uhkaava väkivaltaisuus tuovat kirjaan jännitystä, joka lähentelee paikoin kauhukirjallisuuden ihmissusi-kuvaa vaikka muuten Väristys ennemmin rakkauskertomuksena toimiikin.

Väristystä on verrattu usein Meyerin Twilight - sarjaan, mutta kirjallisesti se on sitä roimasti syvempi. Kirjaan on tulossa jatkoa ainakin kahden osan verran, joissa toivottavasti kerrotaan lisää myös susien laumasta ja ihmissusien syntyhistoriasta.

(gerttu / Sivupiiri)

- - -

Takakansiteksti:
17-vuotias Grace on jo vuosia katsellut kotinsa takana asustelevia susia. Etenkin eräs keltasilmäinen yksilö on saanut hänet pauloihinsa. Suden ja tytön välillä tuntuu olevan molemminpuolinen, luottamuksellinen yhteys.

Sam puolestaan viettää kaksoiselämää. Talvella hän elää metsässä pienen laumansa kanssa ja käy äänetöntä ajatustenvaihtoa pelottoman tytön kanssa. Kesän lämpimät säät suovat hänelle muutaman arvokkaan kuukauden ihmisenä - kunnes pakkanen jälleen vangitsee hänet lumiseen metsään, suden ruumiiseen.

Yhtenä syksyisenä päivänä Grace tapaa kotiovellaan pojan, jonka tuttuus saa hänen henkensä salpautumaan. Vuosien hiljainen suhde kasvaa tiiviiksi, surullisenkauniiksi rakkaudeksi. Mutta samalla kun Gracelle selviää hänelle tutun susilauman tarina, nuorten yhteiset päivät käyvät vähiin: Sam ei enää uudelleen sudeksi muututtuaan ole palaava ihmiseksi.

Ihmissusilegendaa raikkaasti hyödyntävä Väristys on hienovaraisesti kasvava, jäänhauras tarina nuoresta rakkaudesta. Realistinen koululais- ja kaveruuskuvaus kuljettaa huomaamatta syvemmälle vuoroin sudeksi ja ihmiseksi muuttuvan Samin ja häneen rakastuneen Gracen tarinaan. Herkällä tuntumalla kirjoitetut lauseet virtaavat eteenpäin ja vievät mukanaan, kunnes viimeisten kyynelten täyttämien sivujen jälkeen niiden lumosta ei malttaisi palata takaisin. Väristys on trilogian avausosa ja nostattaa suuria odotuksia jatkosta. Kirjasta on tekeillä elokuvasovitus.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

368

Kustantaja

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

284

Kustantaja

Kääntäjä

Sarjamerkintä