Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elävältä haudatut

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nadeem Aslam kuvaa Afganistanin sotien keskelle jääneiden ihmisten sopeutumista ja selviytymistä. Lääkäri Marcus Caldwellilta konfliktit neuvostoarmeijan ja talibanien kanssa ovat vieneet vaimon, tyttären ja toisen käden. Tunnelma Marcusin talossa on raskas, muttei katkera. Kun ei tiedä, kuoleeko luotiin, pommi-iskussa tai maamiinaan astuttuaan, on aikaa rakentaa kanootti ja pestä seinät, joiden maalaukset peitettiin mudalla talibanien hyökkäysten varalta.

Talo alkaa muistuttaa pientä pakolaiskeskusta, kun sodan riepottelemat ihmiset kerääntyvät sinne kuin magneetin vetämänä. Ushajärven pakolaiset ovat elävältä haudattuja, vailla tulevaisuutta. Amerikkalaisten ja talibanien pyrkimykset rinnastuvat, kun molempien motiivien pohjalta löytyy pelko oman elämäntavan häviämisestä. Elävältä haudatut kertoo ensisijaisesti yksilöistä, sitten vasta kulttuurien, tapojen ja uskomusten törmäyksestä.
(Like)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Nuori mies istuu auton takapenkillä sanomatta sanaakaan ja katsomatta kehenkään, ja hörppii varovasti vahvaa teetä, jota hänelle on annettu. Hänen paitansa selkämys on veren tahrima, mutta hän kieltäytyy Marcusin tarjoamista vaihtovaatteista nostamalla kätensä. Hän ojentaa teekupin takaisin katsomatta ylös, nojaa takapenkin selkänojaan ja vetää valkoisen kankaan ylleen. Hän ei sano mitään mutta nyökkää Davidin kertoessa hänelle paštun kielellä, että hän saa kyydin kaupunkiin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

389

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

328

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä