Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kolmannessa luokassa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Virkistävän omaääninen venäläiskirjailija kuvaa räväkästi maansa sekasortoa.

Nikitan rakastettu, epäsovinnainen Jasja on karannut, ja nuorukainen yrittää täyttää tyhjyyttä matkustamalla kolmannessa luokassa ympäri Venäjää ja eläytymällä matkalla tapaamiensa ihmisten ongelmiin. Odysseiallaan Nikita kohtaa kaikenkarvaisia karaktäärejä, kuten kyynisen ihmelapsen Vanjan, hienoston kerrostalossa salaa yöpyvän tsetseenisiivoojan Taisja Josifovnan, aristokraattisen Junkkerin ja transvestiitti Grishan.

Hän auttaa hädänalaisia kykynsä mukaan, joutuu toinen toistaan absurdimpiin tilanteisiin ja ratkaisee ongelmat sydämellään. Myyttinen, katarttinen loppunäytös loksauttaa kohtalon palapelin palat uuden näköiseksi kokonaisuudeksi. Kirja on samalla kuvaus nyky-Venäjän tilanteesta, joka tolkuttomuudessaan tuo mieleen venäläisten klassikoiden iloisen huolettoman sekasorron.

Kansallisbolsevistit saavat kuulla kunniansa, samoin viinan voimalla toimivat taiteilijat. Satiirin terää ei väistä kukaan, mutta tunnelma ei suinkaan ole metallinkylmä: rakkaustarina kattaa koko inhimillisten tunteiden kirjon, ja venäläisen yhteiskunnan huono-osaisimpia ja luonnonoikkuja kuvataan lämpimästi.

Hauska ja irtonaisen kepeä Kolmannessa luokassa on pieni timantti: sekä tukevasti venäläisen kirjallisuuden parhaisiin perinteisiin nojaava että virkistävän omaääninen teos. Kirjan oikeudet on myyty useaan maahan, ja mm. Saksassa siitä käytiin ennätyksellinen huutokauppa 14 kustantajan kesken.

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

204

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä