Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kutsumus

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Kirjailijan ammatti on kutsumusammatti. Hän odottaa vähintäänkin kirjansa pelastavan maailman. Hän on yliherkkä, sulkeutunut, tai kiivas. Jokainen luulottelee suuria. Ja niin hänen onkin tehtävä.

Kutsumus ei ole taivaankappale, joka lähestyy kirjailijaa valon nopeudella. Kirjailijaksi ei synnytä. Kirjailijaksi ajaudutaan. Elämä tekee sen ihmiselle. Tai ihminen tekee elämästään sellaisen, ettei voi kuin kirjoittaa.

Iskevistä lauseistaan tunnettu Kreetta Onkeli myöntää Kutsumuksessa kirjailijan ammatista kaiken: varastamisen, mielijohteet ja hatusta vetämisen. Haluatko kirjailijaksi? Lue ensin Kutsumus.
(Sammakko)
Kutsumus on satiiri kirjailijoiden maailmasta. Se esittää kirjailijuuden kovin kolkkona puuhana, jossa pieni taiteilijaihminen yrittää kaikin voimin raahautua teoksesta toiseen. Kutsumus on yhtä aikaa todella hauska ja synkkä teos. Kreetta Onkelin lyhyet lauseet ovat täsmällisiä ja nasevia, niitä on ilo lukea.

Minäkertoja Sanelma Salminen on ajautunut kirjalliselle uralle. Sanelman nuoruusvuodet ovat kokoelma yritelmiä eri suunnissa kirjallista kenttää, mutta kaikki päättyvät epäonnistumiseen tavalla tai toisella. Lopulta Sanelmalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä itse kirjailijaksi. Hän kirjoittaa lyhyitä teoksia, joihin hän ammentaa sekä omasta että läheistensä elämästä, ilman suurempaa menestystä. Kirjoittaminen on vaikeaa, eikä siitä saa kiitosta. Sanelma kaipaa suurta kutsumusta, niin kuin Vesa-Matti Loirilla.

Sitten Sanelman ystävä Gunnevi kirjoittaa mielijohteesta runokokoelman Postia terveyskeskuksesta, josta tulee valtava menestys. Yhtäkkiä Gunnevi saavuttaa kaiken, mitä Sanelma on havitellut koko uransa. Yhteiset viininjuonnit jäävät Gunnevin kirjallisuuskiireiden alle. Mutta onko menestyskirjailijan elämä sen helpompaa?
(Siina Tiuraniemi/ Sanojen aika)
Vahvana kertojana tunnettu Kreetta Onkeli jatkaa omaäänisten ja elämänmakuisten tarinoidensa sarjaa. Gunnevi haluaa kirjailijaksi. Sanelma on sellainen. Kirjantekoon varatut rahat valuvat kuitenkin kurkusta alas. Onneksi varaa jää kuitenkin yhteen postimerkkiin. Niinpä naiset lähettävät käsikirjoitusnipun kustantamoon. Kuuden kuukauden takuu -kirjalla on suurisuuntaisia vaikutuksia.
Kirjallisuudenlaji
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
237
Kustantaja
Kieli
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi