Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tarvitse minua

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirja kertoo perhesuhteista, taiteesta, elämän hyväksymisestä, ystävyydestä. Tarinan keskiössä on kuuluisa kuvataiteilija Anton Lahdenperä, joka lehtihaastattelun myötä joutuu kasvokkain menneisyyden tapahtumien kanssa.
(Sanojen aika)
Kun menestynyt kuvataiteilija Anton Lahdenperä päättää pitkän tauon jälkeen antaa jälleen haastattelun kotimaiselle lehdelle, hän joutuu yllätetyksi. Toimittaja muistuttaa häntä salaisuuksista, joihin ei ole vuosiin kajottu.

Tarvitse minua kertoo perheestä, johon ei ole synnytty.. Olosuhteiden päähänpotkima Tuukka joutuu Antonin adoptioisänä hyväksymään elämäänsä myös Antonin kiihkeän ystävän Josen, tämän äidin, puutarhoihin kiintyvän Doran sekä Antonin rakastetun, puoliksi kiinalaisen Xian.

Perheen keskipisteenä on epävarma Anton. Kun Jose keksii hänen tauluilleen huomiota herättävät nimet, keksiikö tämä myös niille merkitykset? Muistot pyyhkivät yli -90-luvun lamavuosien, psykologi-äidin luoman keinolapsuuden, rakentavat tarinaa traagisista sattumista. Kevyt filosofointi peittää alleen Doran sokeuden, Tuukan avioeron ja pakonomaisen auttamishalun.

Perheelle taide ei ole olemassa siksi, että se pelastaisi heidät Nietzschen väittämän tavoin totuudelta, vaan siksi, ettei sillä ole mitään tekemistä sen kanssa. Heille ainoa totuus on luottamus siihen, että he eivät mistään syystä hylkää tai tuomitse toisiaan.

Tarvitse minua kuvaa herkästi ihmisten pelkoja, puhumattomuuden myrskynsilmiä, ja rakentaa samalla niiden kautta hienoviereistä kuvaa viime vuosikymmenten elämänmenosta.
(Tammi)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Alkukieli

Tekstinäyte

”Sinä olet vain yksi pankinjohtaja, etkä ollenkaan vastuussa Suomen pankkijärjestelmän romahtamisesta”, oli Dora sanonut. Vain kerran he olivat puhuneet Emilin työstä.
”En minä ajattele vastuuta”, oli Emil sanonut.
”Mitä sitten?”
”Ajattelen, että kuka oikein olen, kun en tiedä tehneeni niitä tekoja, joisa minua syytetään.”
”Älä ota politiikkaa henkilökohtaisesti.”
”Minä elän vain yhtä elämää. Minun elämässäni kaikki on henkilökohtaista.”
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

264

Kustantaja