Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nuorta valoa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Nuorta valoa on kertomus työläisperheessä varttuvan 12-vuotiaan Julianin kesälomasta 60-luvun alussa. Hän joutuu jäämään hiilikaivoksessa työskentelevän isänsä kanssa kotiin kun äiti ja sisko lähtevät matkalle. Rahat kun eivät riitä kolmen lomaan. Julian kuluttaa päivänsä huolehtien isästä ja kodista, haikaillen kavereitaan ja etsien näitä häneen ylimielisesti suhtautuvia isompia poikia milloin mistäkin lähiympäristöstään. Julian on nuoruuden kynnyksellä seisova orastavan seksuaalisuutensa hämmentämä lapsi, aikuisten oudon maailman viaton ja ulkopuolinen tarkkailija. Eräänä yönä tapahtuu asioita, jotka muuttavat koko perheen elämän.

Kirja on paitsi nuoren pojan kasvutarina, myös oivallinen ajan ja paikan kuvaus. Sen kieli on kirkasta ja eloisaa ja kerronta empaattista. Ralf Rothmann (s.1953) kuuluu Saksan nykykirjallisuuden tärkeisiin nimiin ja on sekä kirjallisuuskritiikin että lukijoiden suuresti arvostama palkittu kirjailija. Hänen tuotantonsa käsittää seitsemän romaania, runokokoelmia, esseitä, näytelmän ja kaksi kertomuskokoelmaa sekä kaksi novellia. Herkkä romaani Nuorta valoa lukeutuu neljän romaanin sarjaan, joka kuvaa elämää kaivosteollisuusalueella 50- ja 60-luvulla lapsen tai nuoren näkökulmasta.

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Oli kesäloman ensimmäinen päivä, huoleton, hieman epäuskoinen herääminen aurinkoon, joka paistoi kukkaruukkujen välistä vinosti sängylleni. Haukottelin, nousin polvilleni tyynylle ja työnsin verhot sivummalle, hitaasti, ääniä välttääkseni. Sophie nukkui vielä. Hän oli työntänyt peukalon suuhunsa, ja sojottavassa pikkusormessa kiilteli läntti äidin kynsilakkaa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

188

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli