Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mitä pilvet puhuvat

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Romaani on samalla kertaa sympaattinen, hersyvän hupaisa ja traaginen tarina todellisuuden hämärtymisestä ja mielen järkkymisestä. Se kertoo, mitä tapahtuu, kun vilpillä hankittu omaisuus syö miestä, miten huono omatunto ja syyllisyys vievät elämältä pohjan. Voiko omasta onnistumisestaan nauttia, jos sen taustalla on vääryys. Mikä on oikeudenmukainen kosto vai onko sellaista? Miten saavuttaa sovitus? Näihin syviä luotaaviin kysymyksiin ja ajattomaan tematiikkaan Issakainen tuo mukaan Raamatun kertomukset ja symboliikan; tarinan Jobista, jota Saatana Jumalan siunauksella kiusaa erilaisin tuhoin ja paisein. Viimekädessä on kysymys Jumalan ja Saatanan välisestä kilvoittelusta, vanhurskaudesta, synnistä ja sovituksesta.

Hugo Pitkälä on kohtalaisen menestynyt insinööri, joka on koonnut omaisuutensa ja maineensa keksimillään kuntoiluvälineillä. Ongelmana on vain se, etteivät hänen keksintönsä ole hänen omiaan, vaan hänen lapsuuden ystävänsä Otto Hyypän. Hugolla on verstas Sörnäisissä ja asunto Pitkänsillan toisella puolella Kruununhaassa. Vaimo on Espanjassa odottamassa, kun Hugo viimeistelee viimeisintä keksintöään heinäkuisessa Helsingissä vuonna 2001. Pitkä kuuma kesä venyy syksyyn ja traagiseen kaksoistornien luhistumiseen.

Vaikka kaikki on näennäisesti hyvin, Hugon mieli järkkyy. Hän tulee vainoharhaisesksi ja näkee ympärillään salajuonia ja hyökkäyksiä. Laserkatseellaan hän näkee ihmisten kasvojen todellisen luonteen, niiden alla piilevän eläimen, ja kaikki tapahtumat hänen ympärillään saavat toisen merkityksen. Kaikella on toinen ulottuvuus, jota särkynyt mieli ruokkii. Miten Hugo selviää yksin helteisessä Helsingissä vainoajiensa kanssa? Mikä on totta ja mikä Hugon mielen sepitettä? Mutta eikö totta ole myös se, mitä ihminen itse kokee?

Nerokkaasti Issakaisen symboliikka tuo romaaniin sen naurun. Hugo saa mätäkuun kuumuudessa haavoja, joita pitää päivittäin käydä hoidattamassa. Milloin haavoja puristelee ronski pohjoisen tyttö, milloin sysimusta Ibrahim. Haavanhoito, kuten myös lapsena harrastettu korkeushyppy nousevat keskeisiksi teemoiksi ja selittävät omalta osaltaan Hugon mielentilaa, syyllisyyttä ja lopulta sovitusta.
(Laura Norris/ Sanojen aika)
Sakari Issakaisen romaanin moninkertaisesti haarautuva tarina vie omalaatuiselle matkalle kesäiseen kaupunkiin, joka on perin tuttu mutta alkaa vähitellen näyttää oudolta. Heinäkuun 2001 helteessä insinööri, yksityisyrittäjä Hugo Pitkälä toteaa, että elämä on jakanut hänelle yllin kyllin kaikkea hyvää. Mutta samanaikaisesti vakaa pohja nykäistään hänen altaan. Hän tuntee joutuneensa taivaan valtojen pelinappulaksi ja tajuaa, että hänen on paljastettava ikiaikainen salaliitto, joka kätkeytyy kaikkialle. Lääketiede tekee rumia oletuksia vainoharhaisuudesta, mutta Hugo tietää, että hänelle on suotu erityinen näkijän kyky, naamiot lävistävä laserkatse.

Mitä pilvet puhuvat on huimasti leikittelevä romaani mielen hauraudesta, syyllisyydestä ja sovituksesta. Olennaista sisältöä ovat myös korkeushyppy ja veneenrakennus, Clark Gable ja Jobin kirja, haavahoito ja kaksoistornien luhistuminen syyskuussa 2001. Miten nämä kaikki nivoutuvat yhteen, sen mahdollistaa vain Issakaisen taidokas kerronta, jonka läpäisevät parantava nauru ja syvä myötätunto.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
319