Musta ja punainen

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Musta ja punainen alkaa tarinallisesti, mutta kokoelma ei kutoudu johdonmukaiseksi tai yksiselitteiseksi kertomukseksi. Yksittäiset runotkaan eivät asetu kirjan sivuille ihan odotusten mukaan. Myöskään puhujan paikka ei täsmenny, sillä hän on jatkuvasti ”kahden pahan välissä/ jumalan ja viettien välissä”. Puhujan tilanne ei voi ratketa onnellisesti, vaan hänen on Odysseuksen tavoin kuljettava kahden pahan, ”Skyllan ja Kharybdiin välistä”.

Musta ja punainen rakentuu vastakohdille, aivan kuten kulttuurimme tähän asti. Teos jakaantuu kahteen maahan, toinen kuninkaan, toinen kuningattaren hallitsemaan. Silti se ei kallista vaakakuppia suuntaan tai toiseen, sillä voittajia ei elämänpelissä ole. Mies ja nainen, ylhäisö ja rahvas, tuttu ja vieras, elämä ja kuolema ovat kaikki paikalla järjestämässä yhteistä juhlaa. Kokoelman vastakkaiset hahmot ovat arkkityyppisiä mutta ironisoituja, samaan aikaan menneeseen kuuluvia ja tätä päivää. ”Olimme kuin eri taajuudet, jokin viritti meitä/ mielensä mukaan,” kuningatar psykologisoi suhdetta etäiseen äitiinsä. Kohtaamattomuus vaivaa kaikkia kokoelman hahmoja.

Teoksen jännitteen luo ristiriita järjen ja järjestyksenhalun sekä ennakoimattomuuden ja sattumanvaraisuuden välillä. ”Tämä maisema on rikki, minun täytyy korjailla sitä!” huudahtaa runon hämähäkki kokoelman keskivaiheilla mutta jatkaa: ”Minut on kiinnitetty tähän järjestelmään niin monin langoin/ etten voi liikahtaa/ itse rajaamani verkon keskellä/ Mutta en ole ollenkaan huolissani sillä/ jumalat punovat parhaat juonet”. Kokoelmassa arvaamatta vaihtuvaa tahtia lyövät etsiminen, keskeneräisyys ja toiselle avoinna oleminen.
(Niina Holm/ Sanojen aika)Sinikka Vuolan runoissa musta ja punainen jakaantuvat kahdeksi maaksi, miehet ovat koveria ja naiset kuperia, kuolleille rakennetaan talonsa kuten elävillekin. Mittakaavojen vaihtuessa kuninkaanlinna muuttuu hämähäkinverkoksi, verkko verisuonten ja hermosolujen verkostoksi. Runoissa näkyy mielikuvituksen voima, assosiaatioiden leikki sekä yksityiskohtien kiehtovuus.


Alkukieli

Tekstinäyte

Joukot ovat rautaa ja terästä, aseet kultaa ja hopeaa
kenraali, neuvonantaja, vaunut, tykki, ratsumies, sotilas,
torni, kuningaslähetti ja ratsu,
Kuningas liikkuu arvokkaasti, ruudun kerrallaan,
hän ei voi kiirehtiä
ja kävelykeppi on kolmesta kohtaa paikattu,
Linna, piirretty ja rakennettu
Upeimmissa huoneissa lattia
liian säännöllistä ruutua
jotta tuntisin oloni hyväksi,
Hän katselee kuolemaa, kuolema pullonvihreillä silmillään häntä : vihollinen
seuraa siirtojani mutta
sairaus ja kuolema eivät,
ne liikkuvat minne tahtovat Kuin Kuningatar
muut ovat nappuloita : jähmeää kultaa, hopeaa ja terästä,
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

69

Kustantaja

Kieli