Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Triesten taivas

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Parhaimmillani olin, kun lähimmäiseni oli hädässä ja minä astuin syrjään katsomaan miten hänen käy"

Sairaalavuoteessa makaava mies. New Yorkin terrori-isku. Spalenzan kellotornin rauniot. Vanhempansa hylännyt poika. Henkitoreissaan kituva avioliitto. Lopun tuntua ja unelma uudesta alusta.

Näistä aineksista Jukka Pakkanen kutoo tiheätunnelmaisen tarinan, joka on itsenäistä jatkoa hänen kiitetyille romaanilleen Hotelli Destino (1983) ja Juna San Pellegrinoon (1995).

(Like)

- - -


Kahdessa aiemmassa teoksessaan Hotelli Destino (1983) ja Juna San Pellegrinoon (1995) Pakkanen on kertonut Anders -nimisestä miehestä. Anders on toiminut vuosikaudet Historiallisen viraston Eurooppa-osaston valokuvaajana. Nyt hän makaa sairaalassa ja on kuolemaisillaan aivosyöpään ja muistelee vuoden takaista matkaansa Italian Spalenzaan ja San Pellegrinoon. Tuolloin hän halusi vielä kerran yrittää selvittää itselleen räjäytettyjen kellotornien salaisuutta ja väkivallan mysteeriä mutta ennen kaikkea hän halusi tietää, voisiko löytää 15 vuotta aiemmin Villanovassa kadonneen poikansa Antin. Antin, jolla oli todettu sairaus, jonka ennustettiin olevan parantumaton, ellei kuolettava.

Muistoissaan Anders kulkee Spalenzan ja San Pellegrinon katuja, istuu kahviloissa ja viettää painostavia öitä hotellihuoneessaan. Hänen päätään asustaa jo paha ja hän voi usein kovin huonosti. Sitkeästi hän valokuvaa raunioita ja rakennuksia ja etsii poikaansa vastaantulijoista. Suhde Anna-vaimoon kuvastaa sairaalloista riippuvuutta mutta toisaalta mies sysää luotaan pois kaiken rakastavan.

Nykyhetken maailmaa vaivaa islamin uskon ääriliikehdintään liittyvä terrorismi. Sairasvuoteellaan Anders näkee kuinka televisioruudussa New Yorkin kaksoistornit sortuvat. Muistin sopukoista Anders löytää Amiran ja Abdulin, joiden räjäyttämä San Pellegrinon kellotorni kertoo myös Italiassa vallitsevasta yhteiskunnallisesta ja uskonnollisesta kriisistä.

Juuri ennen matkansa loppua Anders kohtaa kuin kohtaakin Antin San Pellegrinolaisessa kahvilassa, ja isä ja poika solmivat rauhan. Mysteeri kaikkine inhimillisine tekijöineen selviää ja Anders voi palata Suomeen. Jotain jää kuitenkin näkemättä, vai jääkö?

(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

128

Kustantaja