Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kanaria

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Avioerosta toipuva, aggressiivinen Mikko matkustaa Kanarialle, kun pomo määrää ulko-uima-allas-urakkaan. Modernin rengin hommien sijaan ei-enää-niin-nuori muotoilija Mikko haluaisi suunnitella vihdoin täydellisen tuolin ja löytää Nyman-pomon kuolleen vaimon tekemän sellaisen. Itse pomo, Nyman, on epämiellyttävä eläkeläispatruuna, joka keskittyy käyttämään valtaa ja unelmoi tomaattitarhasta.

Romaani sijoittuu Kanarialle, kiinnittää huomiota rikkaan ja köyhän maailman epätasa-arvoisuuteen, joka kasvaa lomaparatiisissa suomalaisten luodessa sinne omaa palveluyhteiskuntaansa talvisaikaan. Suomalaiset hahmot toteavat ympäristöään sen puutteiden kautta, käyttävät toisten kulttuurien palkollisten palveluja ja tekevät toisistaan palkollisia. He voivat usein pahoin osaamatta nauttia, vaikka janoavat kauneutta ja parasta mahdollista olotilaa.

Toinen päähenkilö sekoaa ja toinen ehkä selviytyy, jos pääsee tarpeeksi lähelle itseään? Huolimatta tylyistä päähenkilöistään romaani on koomisentajuinen ja yllättäen kauneimmillaan sekoavan hahmon puhuessa unelmiensa naisen kanssa. Kerronta on hyvin elokuvallista, silti päähenkilöiden ajatukset on tehty näkyviin ns sisäisenä puheena. Puhe jättää miettimään, ovatko hahmot ensin ankaria itselleen ja sitten muille, vai aivan perusteetta vain muille, ja mistä se tulee. (Sini Kiuas/ Sanojen aika)
“Tomaatti pyörittää länsimaisia aivoja, se takaa tehokkuuden ja sen kauneus vie pahan ajatuksen päästä. Tomaatti on ehjä: ei ole kuhmuja, ei kähmyröitä, ei turhia reikiä. Se on lämpöä ja rakkautta vaativa kasvi.”

Gran Kanarialla talvet asuva entinen telakkajohtaja Nylen rakastaa tomaatteja, viinalla itsensä tappanutta muotoilijavaimoaan Siljaa, eikä juuri muuta. Kaikista vähiten hän pitää paratiisiin tunkevista afrikkalaissiirtolaisista, vedestä ja Siljan rakennuttamasta betonisesta uima-altaasta, jonne voi hukkua.

Allasta madaltamaan lentää Mikko, entinen telakkatyöläinen ja juuri jätetty poikamies, joka haaveilee joskus suunnittelevansa maailman parhaan tuolin. Sellaisen, jossa lepää sekä sielu että takapuoli. Ja juuri sellaisen hän löytää Nylenin vierasmajasta, Siljan vanhasta ateljeesta.

Kun Silja alkaa puhua Mikolle muutenkin kuin töittensä kautta, rentouttava työreissu muuttuu hypyksi tuntemattomaan, pää edellä.

Riikka Ala-Harjan viides romaani on tärähtänyt kolmiodraama ja kanarianlämmin tragikomedia inhimillisistä intohimoista. Se on paitsi tekstiä myös tomaattia ja terästä. Keväällä 2009 sai ensi-iltansa Ala-Harjan romaaniin Maata meren alla perustuva samanniminen elokuva.

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

179

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi