Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Valeikkuna

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Entinen filosofian opiskelija on eristäytynyt lähes kokonaan kotiinsa ja sinne asennuttamaansa kelluntatankkiin. Kokopäivätoiminen kellunta on päähenkilölle pakko, elämäntapa, joka vie pois normaalina pidetystä valvemaailmasta. Kammion ainoa ikkunakin on illuusiotaiteilijan maalaama.
Elantonsa ansaitakseen päähenkilö, jota vaimo kutsuu valefilosofiksi, pitää tankista käsin filosofin vastaanottoa. Mutta narkolepsian vuoksi hän nukahtelee kesken asiakkaiden kohtaamisia.

Maailmantila synkkenee, kaupunkia terrorisoi matemaatikon johtama Harppi-liiga ja päähenkilön tavoin kaupunkilaiset pakenevat omiin maailmoihinsa. Aava-tytär istuu tietokoneen ääressä ja viettää aikaansa Mukamukamaassa. Biologiystävä, joka tutkii ameeban käyttäytymistä, harrastaa vapaa-aikanaan doggingia.

Kysymys siitä, kuinka erottaa aito keinotekoisesta, valhe todesta tai uni valveesta, toistuu eri tavoin filosofin vastaanotolla. Siellä keskustellaan myös syyllisyydestä ja pelosta, petoksesta ja rakkaudesta, universaalista älystä, äärettömyydestä ja kuolemattomuudesta. Mutta asiakkaat harvenevat, kelluntatankki vuotaa ja filosofin viimeiset vierailijat tulevat hänen itsensä tai toisten unista. On kenties tullut aikakausi, jolloin filosofeja ei enää tarvita.

Valeikkuna on kriittinen, hauska ja surumielinen romaani todellisuuden määrittelemisen mahdottomuudesta.
Filosofi yrittää saada elannon tulkitsemalla maailmaa vastaanotolleen saapuville. Kun pätevyys perustuu alkuvaiheeseen jääneisiin yliopisto-opintoihin ja filosofi itse on eristäytynyt todellisuudelta kelluntatankkiin, vastaukset asiakkaiden kysymyksiin olemassaolosta ja olevaisesta jäävät kuitenkin yleensä avoimiksi. Kovin vaikeaa olisikaan erottaa totta ja harhaa romaanin maailmassa, jossa ”tiedetaiteilijana” itseään pitävä sarjamurhaaja tekee tappamisesta performanssin ja nuoret ovat siirtäneet elämänsä virtuaalitodellisuuteen.

Todellisuuden olemuksen pohdiskelussa Krohn on kestoaiheidensa parissa ja luotaa syvältä. Satiirisella asenteella hän raapii myös monen 2000-luvun alun ilmiön pintaa, tehden huomioita mm. sosiaalisesta mediasta, shokeeraushakuisesta julkisuudesta ja geenitutkimuksesta. ”Valeikkunan” näkymät yhteiskuntamme tulevaisuudesta ovat sävyltään pessimistisiä, mutta Krohnin kyky vilpittömään ihmettelyyn tuo raskaissa aiheissa pyörivään pohdiskeluun ilmavuutta.
(RL/ Sanojen aika)
Kirjallisuudenlaji
Henkilöt, toimijat
Tapahtuma-aika
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
155
Kustantaja