Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

13 lahjaa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tanya astui käytävään, kohti portaita. Fabian oli ollut koko ajan oikeassa. Elvesdenin kartanossa piili uskomattomia salaisuuksia. Siellä oli kuin salakäytäviä - ja talossa käynyt tunkeilija selvästi tiesi niistä ja käytti niitä. Mutta miksi?

Tanya on nähnyt aina keijuja. Ne aiheuttavat ongelmia varsinkin äidin kanssa. Miten voisi selittää sen, että keijut nostavat Tanyan kattoon ja kun Tanya roikkuu lampussa, se pettää ja tuhoaa mukavasti Tanyan huoneen. Äiti menettää hermonsa Tanyanin "käytöksen takia" ja lähettää Tanyan isoäidin kartanoon muutamaksi viikoksi.

Tanya ei tiedä ketään muuta, joka näkisi keijuja. Hän tuntee olonsa hankalaksi. Isoäidin kartano on epätoivon paikka. Isoäiti ei pidä hänestä ja Tanya kuulee, kuinka isoäiti keskustelee siitä, että ei haluaisi Tanyan olevan kartanossa.

Kartanossa asuu myös tilanhoitaja isänsä ja poikansa kanssa. Tilanhoitajan isä on sulkeutunut yläkertaan ja raivoaa ja valittaa joka aamu. Tilanhoitajan poika Fabian on Tanyan ikäinen, mutta todella rasittava. Fabian kulkee Tanyan perässä vaikka Tanya ei voi sietää häntä. Tanya ei koskaan ole nähnyt Fabianilla yhtään kaveria kartanossa.

Kuluttuassaan aikaa Tanya löytää isoäidin kirjastohuoneesta vanhan lehtileikkeen, jossa kerrotaan kadonneesta tytöstä. Tyttö on kadonnut metsään, joka alkaa isoäidin kartanon mailta. Tanyaa on aina kielletty menemästä metsään. Nyt Tanya saa kuulla, että kadonnut tyttö on ollut isoäidin ystävä, mutta isoäiti vaikenee asiasta täysin, kun Tanyan alkaa siitä kiinnostua.

Sitten Tanyan koira karkaa metsään. Tanya ja Fabian lähtevät etsimään koiraa, vaikka tietävät, että metsään ei saisi mennä. Siellä he näkevät nuoren tytön, joka näyttää ihan samalta kuin vuosikymmeniä kadonnut isoäidin ystävä. Mutta miten tyttö olisi voinut olla vuosikymmeniä metsässä ilman, että on vanhentunut päivääkään. Kun tilanhoitaja saa kuulla, että nuoret ovat olleet metsässä, hän raivostuu. Mutta Fabian haluaa mennä uudelleen metsään ja selvittää, mistä on kysymys. Tanyalla olisi kuitenkin muutakin tekemistä, hän on löytänyt kartanosta salakäytävän, josta on kuullut puhuttavan, ja nyt hän tietää, että käytävässä on joku.

Kirja on trilogian ensimmäinen osa.

(arjamaaria / Sivupiiri)

- - -

13-vuotias Tanya on aina nähnyt ympärillään keijuja. Keijujen aiheuttamat selittämättömät sotkut saavat Tanyan äidin lopulta menettämään hermonsa, ja Tanya lähetetään isoäidin kartanoon kesänviettoon. Hän lähtee sinne vastahakoisesti, sillä isoäiti Florence on aina suhtautunut häneen hyvin torjuvasti syystä, joka selviää Tanyalle vasta myöhemmin. Kartanossa Tanya törmää vaarallisiin salaisuuksiin. Hän kuulee kertomuksia seudulla kadonneista pikkulapsista ja uutisen vastasyntyneestä vauvasta, joka on siepattu sairaalasta aivan vastikään.
Tanya kuulee myös tarinan kartanon ensimmäisestä asukkaasta Elizabethista, joka kuoli nuorena mielisairaalassa. Ja lopulta hän löytää kartanosta lähtevän salakäytävän.

Tanya on yksinäinen, suurta salaisuutta kantava tyttö, jolle lopulta paljastuu, että moni ihminen ja keijukin on yrittänyt suojella häntä. Seuraa ja apua Tanyalle tarjoaa odottamaton ystävyys tilanhoitajan Fabian-pojan kanssa. Florence-isoäidin viileyden syykin selviää: hän on halunnut suojella Tanyaa pitämällä hänet mahdollisimman kaukana itsestään.

Kirjan juoni on sangen imevä. Tarina soljuu jouhevasti eteenpäin ja pitää jännityksen yllä. Trilogian keijut eivät ole mitään hyviä haltijattaria, vaan halutessaan aikamoisia ilkimyksiä. Michelle Harrison on ammentanut innoitusta vanhoista keijutarinoista ja rakentanut niiden pohjalta jännittävän ja kiehtovan keijumaailman, joka ei ole sokerilla kuorrutettu.
(BTJ)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

361

Kääntäjä

Lisätietoja

Trilogian 1. osa, toinen osa 13 kirousta, kolmas osa 13 salaisuutta

Sarjamerkintä