Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Aleksandra Suuri

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Aleksandran kotiin tulee vaihto-oppilas Hollannista. Se on isän uuden vaimon idea. Kaikki odottavat vaihto-oppilasta innolla, mutta odotus muuttuu nopeasti ällistykseksi. Varsinkin Aleksandran kohdalla.

(Arja/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Kun kesän alussa näytin heille Timin kuvaa, he kutsuivat hollantilaista namupalaksi. Ani sanoi, että Tim näyttää aikuiselta ja kokeneelta, mutta ehkä pikkuisen liian itsevarmalta. Darja väitti, että vain minulle voi käydä niin satumainen tuuri, että saan Timin kotiini koko vuodeksi. Olen samaa mieltä. Olen melkoinen onnentyttö.

Aleksandan kotiin tulee vuodeksi vaihto-oppilas Hollannista. Idea on Marjukan, isän uuden vaimon, ehkä Marjukka toivoo vaihto-oppilaasta korviketta, kun he eivät ole saaneet isän kanssa yhteistä lasta. Tim on 17-vuotias namupala ja Aleksandra odottaa häntä innolla.

Mutta kaikki menee pieleen! Tim on kaikkea muuta kuin mitä kirjeissä väitti olevansa. Aleksandra huomaa olevansa emo, joka auttaa Timiä kaikessa, kääntää Marjukan suomenkieliset selitykset, esittelee kaupunkia, koulua, kavereita. Jopa peittelee Timin möhläykset ja siivoaa jäljet. Timille tärkeintä on olla suosittu ja keskipiste. Aleksandra huomaa, että yhtäkkiä hän on vain varjo Timin takana. Bileisiin hänet kutsutaan vain, jotta Tim saadaan paikalle.

Kaiken lisäksi jopa Aleksandran parhaat kaverit ovat täysin Timin pauloissa. Kotona tärkeintä on, että Tim viihtyy. Kukaan ei kysy, viihtyykö Aleksandra, kukaan ei kysy, mitä hänelle kuuluu. Kukaan ei edes muista, että hänelläkin on joskus ollut oma elämä.

Kun Tim vielä tunkeutuu sinne, mikä on ollut Aleksandran viimeinen oma juttu, draamaryhmä, Aleksandra tuntee, että häntä ei enää ole. On vain Tim ja Timin naisasiat, sekoilut ja sotkut.

(arjamaaria / Sivupiiri)

- - -

Kauniin ja suositun Aleksandran perheeseen tulee vaihtooppilas. Tim on oikea namupala, ja Aleksandra päättää tehdä kaikkensa, että Timillä olisi hauska vuosi. Todellisuudessa Aleksandran aika menee Timiä palvellessa: opastaessa tätä koulurutiineihin ja tehdessä tälle voileipiä. Tim on söpö, mutta ylimielinen ja ylivilkas eikä siivoa jälkiään. Tim vie Aleksandran paikan ystäväpiirissä, vaikka särkeekin ystävien sydämet, eikä kukaan juhli enää edes Aleksandran synttäreitä. Miten Aleksandrasta tuli näkymätön? Eikö vuosi ole pitkä aika olla koko ajan kiva ja avulias?

Monesti romantisoitu vaihtooppilasaihe näyttäytyy romaanissa vastuun näkökulmasta. Kun vanhemmat sulkevat Timin vastuuttomuudelta korvansa, Alexandra ei enää tiedä, vaaditaanko häneltä liikaa vai kiukutteleeko hänessä vain hemmoteltu ainoa lapsi.

(WSOY)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

180

Kustantaja