Emäpuu kertoo

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

satukokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vanha, puoleksi pohjamutaan painunut emäpuu kaukana Jäämeren poukamassa kertoo pienelle meritähdelle, mitä on elämänsä varrella nähnyt ja kuullut. Se oli kasvanut virran partaalla päiväntasaajan auringossa, suistunut sitten ajopuuksi, ajelehtinut kauas pohjoiseen, missä muuan kalastaja oli sen korjannut ja veistänyt uljaan veneensä emäpuuksi. Lapin mahtava luonto oli kertonut sille omia suurenmoisia satujaan, ja kaikesta se nyt elämänsä iltana tarinoi pienelle meritähdelle. Ja minkävuoksi? "Pieni meritähti! Kertomalla sinulle valtavista asioista, pitkistä ajoista ja suurista mitoista autan sinua astumaan elämän vähäisten murheiden ylitse."
Kenraalimajuri Walleniuksen kirja on henkevyydessään, sydämellisyydessään, huumorissaan täysipainoisimpia taideteoksia, mitä kirjallisuutemme tuntee.

(Otava)

---

Pohjoisessa Petsamossa, Jäämeren rannalla on poukama, johon merivirrat kuljettavat alusten ja veneiden hylkyjä. Täällä Veneiden Hautausmaalla on myös vanha, puoleksi pohjamutaan peittynyt emäpuu. Vanha Emäpuu on rakastunut pieneen meritähtineitoon ja kertoiee tälle tarinoita elämästään: syntymäseudustaan etäisen trooppisen virran rannalla, matkastaan ajopuuna valtamerellä ja päätymisestään pohjoisessa ahkeran kalastajan veistämän veneen emäpuuksi.

Kannen vihreäsävyisessä kuvassa meren pohjalla lepäävän hylyn jäänteet, korkeimmalle kohoaa kokonaisena säilynyt emäpuu. Sen edessä kirkkaan punainen meritähti. Kuva: Rudolf Koivu.

(Lastenkirjainstituutti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

satuja aikuisille ja lapsille

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

108

Kieli

Kuvittaja