Valloittava Putin

Tyyppi

vitsit ja kaskut

kuvaus

Neuvostoliitto oli tunnetusti poliittisten anekdoottien voittamaton supervalta. Sen hajoaminen merkitsi viime vuosisadan suurinta huumoripoliittista katastrofia. Venäläiseen elämänmuotoon vitsit kuuluvat olennaisemmin kuin läntiseen. Vitsien kierto ja undergound on henkinen tuuletusikkuna ja keino paineiden purkamiseen. Se on jopa kansallista psykoanalyysia, joka helpottaa elämän taakkaa ja kaaosta.

Työparia Jukka Mallinen ja Ville Hytönen on yhdistänyt jo viidentoista vuoden ajan loppumaton kiinnostus venäläisen kulttuuriin ja inho sen korruptoitunutta ja väkivaltaista politiikkaa kohtaan. Mallinen ja Hytönen ovat koonneet venäläisiä poliittisia vitsejä kolmeen kertaan. Ensimmäisen kerran he julkaisivat teoksen ...kun Putin ja Medvedev - Venäjän poliittiset vitsit vuonna 2008. Toinen vitsikirja kerääntyi kuin itsessään vuoteen 2015 mennessä nimellä Putin tulee kylään. Nyt käsillä oleva kolmas osa Valloitava Putin alkoi muodostua kun helmikuu 2022 herätti tekijät jälleen kerran tilanteeseen, jossa naapurimaan johtaja ryhtyy valloitussotaan. Oli siis tullut aika uudelle kootulle laitokselle voimakkaimmista poliittisista vitseistä Venäjällä. Niiden keskushenkilö on itseoikeutetusti Vladimir Vladimirovitš Putin. Tekijät toivovat, että huumorin kautta pystyy näkemään miten vaarallinen mies johtaa Venäjää.

Teoksessa on myös osasto Ukrainan sodan aikana muodostuneita vitsejä. Teoksen kansikuva ja sisäkuvitus on valittu Ukrainan kuvittajien hyväntekeväisyysjärjestö Pictoricin katalogista ja sodanvastaisen kuvituksen ovat tehneet ukrainalaiset kuvittajat Anna Sarvira, Oleksandr Shatokhin, Jenya Polosina, Kostya Martsenkivsky, Anna Ivanenko, Oleg Gryshchen ja Vlada Borovyk-Samolevska. Kuvittajjien palkkio ja osuus teoksen tuotosta ohjataan Pictoricin osoittamaan tukeen Ukrainalle.

Putin kuolee ja joutuu helvettiin, mutta saa yhden vapaapäivän hyvän käytöksen takia. Putin menee Moskovaan ja astuu sisään ensimmäiseen baariin. Hän tilaa oluen ja kysyy tarjoilijalta:
"Onko Krim yhä meidän?"
"Kyllä, meidän on."
"Entäpä Donbass?"
"On, meidän on sekin."
"Entä Kiova?"
"Kiovakin kuuluu meille."
Putin on tyytyväinen ja kysyy oluen hintaa.
"100 hryvniaa", tarjoilija vastaa.

(Enostone)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

venäläisen politiikan kootut vitsit

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

184

Kustantaja

Kieli