Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mitä se ihmistä hyödyttää

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Anders Chydeniuksen, Alavetelin kappalaisen, sittemmin Kokkolan kirkkoherran ja valtiopäivämies, johdattelema panoraama 1700-luvun valistuksen ajan - sen hyödyn aikakaudeksikin nimetyn - aate- ja ajatusmaailmaan.

Ennen kaikkea teos on kunnianosoitus lahjakkaalle ja tinkimättömälle sanan säilän heiluttajalle, jonka ansiot maatyöläisten oikeuksien puolustamisessa ja elinkeino-, sanan- ja uskonnonvapauden ajamisessa ovat suuret ja kiistattomat.
Painavat sananvuoronsa saavat myös Kustaa III sekä Turun akatemian professorit Pietari Kalm ja Pehr Gadd, tieteentekijät, joiden ambitioita ja työtä suosion ja tukipolitiikan vaihtelevat tuulet rajusti ja oikullisesti heittelevät.
Sen, kuinka kovaksi sanankäyttö ja otteet saattavat mennä, kun aatteet ja edut iskevät vastakkain, osoittaa Chydeniuksen käymä polemiikki lehdistön sivuilla ja hänen saamansa iskut ja kolhut valtiopäivillä.

Aivan oma lukunsa valtataistelun alalla on demokratiaa harjoitelleen niin sanotun vapauden ajan Ruotsissa päättänyt Kustaa III:n valtakausi, vallankaappauksella alkanut ja salamurhaan päättynyt.

Anders Chydenius nostaa jokaiselle yleisistä asioista, politiikasta ja taloudesta kiinnostuneelle ja vaikuttamaan pyrkivälle peilin, josta voi itseään tarkastella: onko syytä tai oikein pitää kieli keskellä suuta vai ei.

(Atrain&Nord)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

valistuksellinen draamaromaani Anders Chydeniuksesta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

298

Kustantaja

Kieli