Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuningattaren vuosi

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Venäjän Karjalasta Suomeen muuttaneen kirjailija Arvi Pertun uusin teos Kuningattaren vuosi rikkoo modernisti kirjallisuuden lajityyppejä. Sitä voi kutsua vaikka "sähköpostiromaaniksi". Tekijä käy villiä monologi-postailua naistensa, kustantajiensa sekä suomalaisten että venäläisten tuttujensa kanssa. Taustalla vilahtelee myös Putinin Venäjä ja sen monet ongelmat, joihin otetaan reilusti kantaa.

Alussa on epätoivo, tulossa avioero ja kirjallinen umpikuja. Sen tuskaa lievittää viina, mutta pian myös uusi "Kuningatar", jonka jalkojen juureen Pertun alter ego eli Lesonen vaipuu kiimaisen haaveellisena, tosin lähinnä virtuaalisti sähköposteissaan. Lesosen seksuaalisuuteen kuuluvat korostetusti alistuminen, palvonta ja sadomasokismi, jotka olivat keskeisiä teemoja myös edellisessä romaanissa Kipu.

Kuningattaren vuosi avaa repaleiset nais- ja ihmissuhteet aidosti. Vaimon, Kuningattaren ja kirjoittamisen välimaastossa rimpuillaan vuosi. Arjen raadollisuus kuten Lesosen itseruoskintakin ovat välillä lähellä inhorealismia. Sähköpostiromaani kasvaa silti ehyeksi raastavaksi kokonaisuudeksi yhdestä elämänvaiheesta eikä päähenkilö siinä itseään säästele.

(Kirjokansi)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani ilman eroa

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

233

Kustantaja

Kieli